torstai 19. marraskuuta 2015

Koulukyydit - marraskuussakin vielä paukkuu lain sallimat rajat

Puhelin soi. Lasten taksikyyti soittaa.
"Varmaan olet jo huolissasi, kun ei lasta kuulu? Ajattelin soittaa, koska tänään joudun ajamaan pidemmän kautta ja lapsesi on viimeisenä jäämässä. Menee vähän aikaa"
En ehtinyt olemaan huolissani, kiitos soitosta. Ei haittaa, että kestää, pääasia, että on turvallinen kyyti. Kuinka moni voi sanoa, että hänelle soitettiin, koska lapsen kyyti kestää vähän kauemmin? Jokainen Taxilinen kyydittämä varmaan. Mutta kuinka moni muu? Todella hienoa palvelua, kiitos siitä!

Päinvastaisia kokemuksia on aivan liikaa.
Bussit, joilla lasten tulisi päästä koulusta kotiin, eivät kulje, jättävät osan reitistään ajamatta, eivät huomaa, että lapsia on vielä kyydissä ja menevätkin kahville kesken reitin. Lapsi istuu pelokkaana bussissa ja odottaa. Kun kuski tulee takaisin, lähteekin bussi takaisin koululle hakemaan yläkoululaisia. Pieni istuu pienenä ja odottaa. Isommat jäävät pois ja kuski ilmeisesti luulee, että bussi on tyhjä ja ajaa risteyksen ohi, jonne pitäisi kääntyä. Lapsi vihdoin uskaltaa kysyä, eikö tämä menekään ...? "ei" ja jättää lapsen pysäkille. Pysäkiltä on kotiin vielä matkaa 7,5 kilometriä. Ei kevyenliikentenväylää, lapsi jätetään yksin kävelemään. Tämä on kaupungilta heitteillejättö.

Tai matka kouluunkin saattaa olla ihan sen varassa, huvittaako kuskia ajaa sitä kautta, siis omaa vakioreittiään. Esimerkiksi aikataulun mukaan bussin pitäisi olla pysäkillä klo 8.50. Se saattaa ollakin siihen aikaan siinä, saattaapi olla, ettei ole. Se voi tulla vähintään varttia aiemminkin. Mutta voi tulla myöhemminkin. Lapsen pitäisi siis olla pysäkillä puolelta ja hyvässä lykyssä odottaa bussia yli puoli tuntia, mikä on todella ikävää tuulessa ja sateessa. Jos myöhästyt bussista, niin oma moka, hei. Aikuisia ei nyt kiinnosta.

Liian monella lapsella EDELLEEN menee joka viikko monena päivänä yli lain salliman 2,5 tunnin aika koulumatkaan. Milloin tähän tulee muutos? Missä vaiheessa pitää alkaa ottaa yhteyttä korkeamalle taholle? Onko pakko? Eikö tätä nyt jo saada kuntoon?  Nyt on kuitenkin jo marraskuu. Ensi viikon jälkeen on JOULUKUU. Kyllä sitä olisi luullut, että koulukyydit toimii jo.

ps. ja hei, se minulle tehty puhelinsoitto lapseni venyneestä koulumatkasta koski yli puolen tunnin ylitystä, normaalisti kotimatka  kestää 15-20 min. Että näin ollaan tasavertaisia kyydeissäkin. Palvelu ei ole tasalaatuista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti