sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Teiden turvallisuusluokituksista ei järjestetä kuulemisia, niitä huononnetaan muuten vaan

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 25.5.2016 teiden turvallisuusluokituksista lukuvuodelle 2017-2018.

http://dynasty.lohja.fi/Dynasty/kokous/201615914-3-2.PDF

"Lautakunnan päätös perustuu turvallisuustyöryhmän esitykseen. Työryhmän työssä on todettu, että yhdistyneen kunnan eri osissa kouluteiden vaarallisuusluokitus poikkeaa monen tien osalta valtakunnallisesta Koululiitu -luokituksesta. Kaupungin eri osissa asuvat oppilaat ovat poikkeamien johdosta tällä hetkellä eri arvoisessa asemassa koulureitin vaarallisuutta tarkasteltaessa. Turvallisuustyöryhmä esittää, että 1.8.2017 jälkeen alkavasta lukuvuodesta alkaen kouluteiden vaarallisuusluokituksessa noudatetaan Koululiitu –luokitusta. Koululiituluokitus tarkistuu vuosittain liikennemäärien, liikennenopeusmuutosten ja liikenneturvallisuutta parantavien toimenpiteiden johdosta. Luokituksessa
määritellään tien osittain tien vaarallisuus. Nykyistä kouluteiden vaarallisuusluokitusta ja Koululiitu -luokitusta on verrattu erikseen jaettavassa asiakirjassa." (ote esityslistasta 25.5.2016)
Eli koska esim taajamassa valaistua tietä, kevyenliikenteen väylää 2,5 kilometriä kävelevä oppilas on nyt epätasa-arvoisessa asemassa valaisematonta, ajotien vierustaa saman matkan kävelevän kanssa, tällä hetkellä koulukyydin saavan kanssa, muutetaan teiden turvallisuusluokituksia, jotta he olisivat tasa-arvoisessa asemassa. Muutetaan siis turvaton tie turvalliseksi luokituksella, jotta molemmat kävelevät. 

Näistä ei järjestetä kuulemistilaisuuksia, ei kysytä alueen aluetoimikunnilta, ei vanhempainyhdistyksiltä. Työryhmään kuuluu viranhaltijoita, poliisi ja muita asiantuntijoita, mutta ei alueiden asiantuntijoita. Heillä on mahdollisuus käydä tutustumassa teihin, mutta he todnäk eivät käy.

Tieluokitukset on tuotu lautakunnan kokoukseen päätettävänä asiana, liitteenä liuta teiden nimiä ja turvallisuusluokituksia (kts ylläoleva linkki). Olettaa voi, että suurin osa asiasta päättävistä lautakunnan jäsenistä ei tunne kaikkia niitä teitä, eivätkä he käy tutustumassa kaikkin näihin teihin. Eikä näin voi kyllä odottaakaan. Heidän on luotettava asian esittäjiin. 
Vaikka osa tiedoista olisikin virheellisiä, kuten esimerkiksi vaikkapa joidenkin teiden merkitseminen  yksityisteiksi.


Tämä on aihe, josta vähän väliä puhutaan. Ja lasten turvallisuus huononee kokoajan. Mitä pitää tapahtua, että "tasavertaistamisen" varjolla tehdyt turvallisuusluokitusten huonontamiset loppuvat?


Nyt olisi oikea aika ottaa komento takaisin ja todeta, että pitäisikö katsoa luokituksia kuitenkin uudelleen. Moni on todennut, että eikö Vihdistä ole opittu mitään? Tämä luokituspäätös on tehty ennen Vihdin ikäviä uutisia, mutta voisiko kuitenkin olla paikallaan miettiä uudestaan? Moni uuden luokituksen saanut tie on oikeasti vaarallinen lapselle.

Tälläkin hetkellä osa vanhemmista joutuu kuljettamaan lapsensa kouluun, koska turvallinen koulumatka tarkoittaa työpöydän ääressä eri asiaa kuin kävely tienreunassa, raskaanliikenten suosimalla reitillä, tai pimeällä pysäkillä. Mutta onneksi he ovat tasavertaisia valaistulla kevyenliikenteen väylää kävelevien kanssa. Onhan se pituudeltaan samanlainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti