torstai 6. lokakuuta 2016

Ojamon koulun sisäilma

Otetaan ihan alkuun huonot uutiset:
Ongelmia on. (Kuntotutkimusraportin perään tulee hyviä uutisia.)
Ote FCG:n kuntotutkimusraportista Ojamon koulusta (12.8.2016)
Märkätilojen lattioissa oli joko muovimatto tai laatoitus. Erillistä vedeneristystä märkätiloissa ei ainakaan tutkimuksen aikana havaittu. Osa lattioista oli kosteusmittausten perusteella märkiä. Vessassa 1.069 maton alta pulppusi vettä, joka viittaa  vesivahinkoon. Kaivoliitokset oli usein väärin toteutettu.

Jakelukeittiön kylmiöiden seinistä otetuissa näytteissä oli kummassakin heikko viite mikrobivauriosta. Keittiön lattian pintakosteudet olivat koholla pesualtaiden alapuolelta. Keittiö ja keittiön oheistilat oli paikoitellen huonosti siivottu. Keittiössä oli joskus ilmeisesti todettu vesivahinko.

Ilmanvaihto oli säädetty väärin, koska rakennus oli selvästi liian alipaineinen ulkoilmaan nähden. Mittauksia tehtiin eripuolille rakennusta ja alipaine oli paikoittain, jopa hurjan korkea. Näin ollessa epäpuhtauksien ”imeytyminen” eristetiloista sisäilmaan epätiiviiden elementtien läpi korostuu.

Patolevy oli paikoitellen liian alhaalla tai karannut maan painumisen mukana. Paikoitellen myös patolevyjen peitelista puuttui.

Asbestia sisältäviä levyjä löytyi useista tiloista ympäri rakennusta. Suurin osa levyistä oli kuitenkin ehjiä, eivätkä näin ollen aiheuta välitöntä riskiä käyttäjille

Ulkoseinien betonielementeistä tulee ottaa lisänäytteitä, jotta voidaan saada parempi yleiskuva koko rakenteen kunnosta. Jos eristevilla on muuallakin kuin ikkunoiden alla mikrobivaurioitunut, tulee rakenne purkaa ja rakentaa uudestaan rakennusfysikaalisesti toimivaksi ja kestäväksi.
Pintamateriaalit ja pinnoitteet tulee uusia vaurioituneilta osin. Sisäilmaongelmiaaiheuttavat puukuituiset ripustustaulut tulee poistaa.
Kerhohuoneen 0.085 ja kerhotilan tuulikaapin 0.080 rikkinäiset asbestia sisältävät levyt tulee poistaa asbestipurkuna. Ennen korjauksien aloittamista tulee rakennukseen tehdä asbestikartoitus.



Kellarissa oli 36 mittauskohtaa, joista 15 oli vain lievästi kohonneet pintakosteuslukemat. Loput ei. Ne oli pahempia.

Tytyrissähän tehtiin Örebro-oiretutkimus. Tässä ko tutkimuksessahan kysytään paljon kysymyksiä voinnista ja siinä käytetään verrokkikoulua. Eli toisessa, suunnilleen vastaanlaisessa koulussa tehdään sama. Tytyrin tulokset poikkesivat 66% verrokkikoulusta, mutta oiretutkimuksiin suhtaudutaan hieman penseästi, ne kun ovat epäluotettavia. Näin sanottiin Tytyrissä. Ojamolla myös kysyttiin tässä tiedotustilaisuudessa tämän tutkimuksen perään, että voisiko tehdä Ojamollakin?
Kaupungilta sivistysjohtaja totesi, että Tytyrissä tehtiin oirekysely, jotta olisi voitu saada parempaa tietoa, mistä tutkitaan ja mitä tutkitaan, mutta Ojamolla hypättiin sen kohdan yli. Mentiin suoraan tutkimaan.
Itse koen tämän olleen hyvän ratkaisun. Oiretutkimusvaihe on hidas ja sen myötä on helppo taas avata se pöytälaatikko. 

Hienoa on se, että nykyään Lohjalla pidetään tiedotustilaisuuksia vanhemmille, kerrotaan ongelmista, julkaistaan raportit. Ymmärrän senkin, että pidetään myönteistä  ja toiveikasta ilmapiiriä yllä. Olisin kovin mielelläni lukenut raportin ennen tilaisuutta, olin vähän hampaaton, pyrin vain kuuntelemaan niin asiantuntijoita kuin vanhempiakin. Olin ennen tilaisuutta lukenut vanhemman selonteon uudestaan, (minullehan ei toimitettu pyytäessäni sisäilmaraporttia, vaan todettiin, että tarvesuunnitelma on tulossa, ei ole oleellista enää) mutta eihän siitä tässä vaiheessa enää tukea ole. On vain hyvä tieto siitä, mikä on ollutta.  Jos olisin lukenut tämän uuden raportin ennen tilaisuutta, olisin osannut kysyä enemmän kysymyksiä, ja olisi osannut ehkä vähän kriittisemmällä korvalla kuunnella. Mutta se on hienoa, että tehdään asioille jotain, eikä piilotella.

Vanhempia oli tosi hienosti paikalla, ja osalla oli kova hätä lapsensa puolesta. Oireilevan lapsensa puolesta. Ojamon ongelmat eivät vaikuttaneet tiedotustilaisuudessa niin pahoilta. Korjattavissa on, akuuttia ei ole. Paitsi kellarissa. Mutta luokkia ilmeisesti ei siirretä, jos on yksittäisiä oireilijoita, keksitään ratkaisuja.

Mä olen aina hieman varuillani mennessäni tilaisuuteen, jossa otsikkona on sisäilmatutkimukset. Niissä on aina ongelmia. Joka kerta. Toisissa suurempi kuin toisissa. Tähän tilaisuuteen menin, koska vanhemmat olivat pyytäneet kouluverkon vaikuttajaraadin puheenjohtajana ja LOKOVA ry:n varapuheenjohtajana. Omat lapseni eivät käy Ojamon koulua. Yksi lapsistani on ensi syksynä menossa sisäilmaongelmaiseen kouluun. Astmaatikko, joten pelko on meilläkin läsnä. Ja se peilaa ajatuksiani sisäilmaongelmiin. Pyrin miettimään kokoajan toista ratkaisua. Tässäkin tiedotustilaisuudessa eräs äiti puhui omasta oireilevasta lapsestaan. Hätä oli suuri. Kuuntelin häntä ja mietin kokoajan, mitä voisin tehdä, minkä ratkaisun voisin tuoda hänelle.
Nää tilaisuudet ovat aina tunteisiin käyviä. Tytyrissä juoksin itkien autoon. Nyt siihen ei ollut tarvetta, mutta huoli jäi.

Huoli jäi siksi, että yksi lapsistani kävi vessassa, ja hän totesi, että pönttö vuotaa ja lattia on siksi märkä. Huoli jäi myös siksi, että kellaritilojen lattiat on osin kosteita, liikuntasalin betonilaatan alla maa on vajonnut, vessoja on korjattu, lattiamaton alla oli kosteutta, ne oli kyllä jo kuivattu ja mitattu. Mutta ilmeisesti ne oli eri vessoja kuin missä tyttäreni kävi.
Kosteusvauriomikrobeja löydettiin jonkin verran. Tilaisuudessa kysyttäessä Pirinen totesi, että yleensähän suositellaan, että paikat, joissa näitä (kosteusvauriomirkrobeja) on ollut, lapsia ei niissä tiloissa kovinkaan paljon olisi. Mutta terveystarkastajahan sen päätöksen ja arvoinnin tekee. Raportin mukaan niitä mikrobeja ei paljon ole. Tosin ei se lohduta heitä, joiden lapsi oireilee.

Keskustelin tilaisuuden päätteeksi ympäristöterveyspäällikön kanssa. Oli hyvä keskustelu, puhuimme Ojamosta, Järnefeltistä, Tytyristä ja hän sanoi, että sen kanssa toimittiin nopeasti. Korjasin, että kun olitte päättäneet toimia, niin sitten toimitte nopeasti.
Annan anteeksi hänelle väitteen nopeasta toiminnasta, koska hän on niin uusi kaupungissa, ettei tiedä, miten se oikeasti meni.
Pitkälle ollaan päästy Tytyrin ensimmäisestä vanhempien tiedotustilaisuudesta.
Vertailun vuoksi:

Tytyri vs Ojamo

- Tytyrin ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa kaupungilta oli läsnä vain silloinen opetuspäällikkö, joka ei tietenkään osannut vastata kaikkiin kysymyksiin, koska ei ole sen alan asiantuntija

+ Ojamolla oli läsnä rehtorin lisäksi sivistysjohtaja, kaupunginjohtaja, tekninen johtaja, ympäristöterveyspäällikkö, Juhani Pirinen, FCG:n asiantuntija, projektipäällikkö

- Tytyrissä "ei ole isoa ongelmaa"(paitsi että vuoden päästä koulu purkukunnossa)
+ Ojamo: ongelmaa on, mutta se on korjattavissa ja akuutit hoidetaan heti
Tuossa vain pari esimerkkiä, mutta paremmalla tiellä ollaan jo.

Lisää Ojamon tilanteen plussia, kaupungilta nimenomaan pyydettiin vanhempia ilmoittamaan kouluterveydenhoitajalle lasten sairastumiset ja mahdolliset oireet

Niin ne hyvät uutiset:
  • Tarveselvitys aloitetaan tänä syksynä 
  • akuutit korjaukset on jo aloitettu ja niitä jatketaan pitkälle ensi vuoteen
  • jos aikataulut pitää, todennäköisesti rakennustyöt (laajennus/peruskorjaus/tms, mitä ikinä valtuusto päättää) voivat alkaa 2019
  • haitan vähentämistoiminta on aloitettu jo
  • kouluterveydenhoitaja kirjaa kaikki oireet, jotka hänen tietoonsa tuodaan
  • ilmanputsareita hankitaan nopeasti luokkiin
  • suunnitellaan huolellisesti
  • ongelma ei vielä ole hirveän iso
  • ongelmia on, mutta ne ovat korjattavissa ja koulunkäynti voi jatkua
  • välitöntä terveyshaittaa ei ole
Ja siis kaikenkaikkiaan, tilanne ei ole niin paha, mitä on pelkona ollut.

Hienoa on se, että nyt tutkitaan tarkasti, ja oikeasti arvioidaan, eikä vain seurata ja siirretä pöytälaatikkoon tai seuraavaan kokoukseen asioita. Toivon, ettei Ojamosta tule seuraavaa Tytyriä, enkä edes usko siihen. En usko, että edes voi tulla seuraavaa pommia Ojamosta, koska nyt tämä on julkista. Enää ei muistioita piiloteta. Eihän?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti