maanantai 3. lokakuuta 2016

Lohjan kouluverkon kiinteistöjen kunto on heikko (kaupunginvaltuuston pöytäkirja 28.10.2015) - mitä niille kouluille kuuluu nyt?

Virkby skolan tulee siirtymään 1.8.2017 Källhagenin yläkoulun ja lukion kiinteistöön ja kouluista tulee Virkby samskolan. Tämä perustuu valtuuston 28.10.2015 tehtyyn päätökseen kouluverkosta. 
 
Källhagenin tekniset kuntoisuuspisteet ovat 66%. Kasvatus- ja opetuslautakunta sekä valtuusto edellyttävät, että vastaanottavan koulun tulee olla kuntoisuuspisteiltään 75%.
 
Tekninen lautakunta on käsitellyt Virkby samskolanin muutostyösuunnitelmia kokouksessaan 13.9.2016. Muutostöitä suunnitellaan mm sen vuoksi, että tällä hetkellä ei ole tarpeeksi opetustiloja kaikille tuleville oppilaille. 
 
Hyötyneliöitä on 4 937. Koulua suunnitellaan 400 oppilaalle. Opetushallituksen suosituksen mukaan 400 oppilasta tarvitsee 5 520m2. Tässä Virkby samskolanin hankesuunnitelmassa ei uudisrakenneta, vaan neliöitä karsitaan avoimista tiloista ja opetustiloja lisätään.
Koulussa on tehty Inspectan toimesta kuntotarkastus, ilmanriittävyystarkastus ja sähkökartoitus sekä liikuntasalin alla on tehty äänimittaus ja nämä kaikki on huomioitu suunnitelmia tehtäessä.
 
Kiire kuitenkin tulee. 
Tutkailin jälleen kouluverkon vaikuttajaraadin tekemään kirjallista selvitystyötä (https://kouluverkkovanhemmat.files.wordpress.com/2015/05/perusopetuksen-palveluverkko-lohjalla.pdf) 
tarkistaakseni laskelmat ja jotta voisin antaa Virkbyn vanhemmille tukea sitä kautta. Siinä vaiheessa, kun teimme omaa selvitystyötämme oli Kaupungin tekemässä kouluverkon selvitystyössä tarkoitus siirtää Virkbyn lapset Solbrinkeniin, joten näihin laskelmiin en voi enää tukeutua. Mutta sieltä pomppasi jälleen muistutukseksi hyvä huomio:
Vaikuttajaraati haluaa korostaa myös sitä seikkaa,että Lohjan kaupungin yleissivistävät kustannukset 2014 olivat n. 46 miljoona euroa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tämän dokumentin sekä sivistystoimen tekemien laskelmien vaikutus on n. 0.5-1% luokkaa kokonaiskustannuksissa. Tämä kuvastaa hyvin myös sitä, ettei suuria kustannusvaikutuksia voida saada muuttamalla kouluverkkoa, mutta muutokset vaikuttavat merkittävästi yksittäisen oppilaan arkeen ja oppimiseen (esimerkiksi pidemmät koulupäivät pitkien kuljetusten takia). Tämä ei sinänsä ole yllätys, kun otetaan huomioon se fakta, että koulun koko ei keskimäärin korreloi merkittävästi kustannusten kanssa.
 Kiinnostavaa oli myös samalta nettisivulta katsoa taulukkoa, miten valtuusto äänesti kouluverkon suhteen, Virkbyn kohdalla päätös oli yksimielinen. https://kouluverkkovanhemmat.wordpress.com/kuinka-valtuusto-aanesti-2015/

Lainaanpa pöytäkirjaa Lohjan päätöksenteosta, tätä asiaa on puitu mm palveluverkko- ja organisaatiotyöryhmässä 29.1.2015, kaupunginhallituksessa moneen otteeseen ja viimeisenä valtuustossa 28.10.2015: 
Lohjan kouluverkon kiinteistöjen kunto on heikko. 2013 päivitetyn tilasalkutuksen mukaan perusopetuksen oppilaista 40 % opiskelee kiinteistöissä, joiden tekninen kunto on heikko. Tähän ryhmään kuuluvia kouluja, jotka sijoittuvat tiiviisti asutuille asuinalueille ja joiden kuntoon saattaminen on jatkossa välttämätöntä, ovat Tytyri, Harju, Rauhala, Ojamo ja Risti. Näissä kaikissa on yli 200 oppilasta. Vastaavasti tähän ryhmään sijoittuvia kouluja, joita selvityksen eri malleissa esitetään lakkautettaviksi ovat Asemanpelto, Karstu, Neitsytlinna, Hyrsylä ja Maksjoki. Näissä kouluissa on kaikissa alle 100 oppilasta pois lukien Asemanpelto, jossa on 127 oppilasta. Tilapalvelut päivittää kevään aikana kiinteistöjen tekniset kuntoarviot (PALRYH 29.01.2015 § 29, ja viimeisenä
Kaupunginvaltuusto § 132 28.10.2015)
Tehdäänpä oma lista, vuonna 2014 päivitetyn listan mukaan (joka oli siis jo käytössä valtuuston päättäessä, mutta jota ei näemmä käytetty), sulkeissa vanhan mukainen.

Ojamo 72% (72)
Harju 43%  (48)
Tytyri 54%   (53)
Rauhala 38% (39)
Risti rak 1  48% (50)
Risti rak 2 45% (47)

Mitä listan kouluille kuuluu nyt, lokakuussa 2016, melkein vuosi tämän pöytäkirjan jälkeen? 
  •  Tytyriin kuuluu hyvää! Tytyrin lapset ovat väistössä. Jaksan iloita siitä. On ihanaa, että vihdoin lapset pääsivät terveeseen tilaan opiskelemaan.
  • Ojamolle tehdään hankesuunnitelma 
  • Harjulla kuulemma on kaikki ok (on vai? kuntoisuuspisteiden ollessa 43%????)
  • Rauhalassa on vaihdettu ikkunat
  •  Ristin koulussa oireillaan ja ylläolevassa pöytäkirjassa on mainittu, että sen kunto on heikko. Kukaan vaan ei puhu siitä enää. Pikaisesti vain mainitaan. 

    Ja Järnefeltin koulua 83% (85) ei mainita ollenkaan, vaikka siellä oireillaan myös, voimakkaasti. Ja sinne ollaan siirtämässä lisää lapsia.
Toistan vielä: Lohjan kouluverkon kiinteistöjen kunto on heikko. Perusopetuksen oppilaista 40 % opiskelee kiinteistöissä, joiden tekninen kunto on heikko. Tähän ryhmään kuuluvia kouluja, jotka sijoittuvat tiiviisti asutuille asuinalueille ja joiden kuntoon saattaminen on jatkossa välttämätöntä, ovat Harju, Rauhala, Ojamo ja Risti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti