keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Lohja - kouluverkkomuutos on pakko tehdä(?) Ne pitäisi laittaa kuntoon!

Vuoden 2013 jälkeen on Lohjalla lakkautettu kuusi (6) koulua. Kahden lakkautus on tosin vielä kesken, mutta niiden toiminnot ja oppilaat on siirretty ja yhden koulun lakkautuksen valitus on hallinto-oikeudessa. Yhden (Nummentausta) koulun toimintojen siirtoa Ojaniittuun on odotettu ja toivottu kauan.
Mutta sepä ei riitä. Äänin 6-7 Lohjan kaupunginhallitus tulee esittämään kaupunginvaltuustolle 28.10 vielä lisää lakkautuksia.
  • Pulli 1.8.2016
  • Karstu 1.8.2017
  • Lehmijärven koulu asteittain 2019-2025
  • Virkbyn TOIMINTA SIIRRETÄÄN Källhagens skolaan 1.8.2017
  • Rauhalan koulun 5-6 lk:t siirretään Järnefeltin yläkouluun 1.8.2018 alkaen
  • Maksjoen koulun toiminta lakkaa ja oppilaat siirretään Rauhalan kouluun 1.8.2018
  • Nummenkylän koulu vuosina 2019-2025
Toivottavasti nämä lapset antavat meille anteeksi.

Maksjoen ja Rauhalan koulut ovat alle kilometrin päässä toisistaan. Kyllä. Maksjoella on 1-3 luokat ja eskari. Rauhalassa on 1-6 luokat. Rauhalan koulun kuntoisuusluokka on 38%.
Miten on päädytty tähän ratkaisuun, että alle kilometrin päässä toisistaan on alakoulut? Ehkä joskus piti rakentaa toinen koulu, koska lapsimäärä lisääntyi? En tiedä, mutta tällä hetkellä molemmat koulut lunastavat paikkansa. Ja Rauhalan kuntoisuusluokka on edelleen se 38!

Edellytyksenä on, että vastaanottava koulu on kuntoisuusluokassa 75.
Kuinka on mahdollista, että Rauhalan koulu olisi vaadittavassa kunnossa vuonna 2018? Tänä aikana, kun on odotettavissa, että Tytyrin ja Anttilan kunnostukset tulevat imemään investointiresurssit, lisäksi jo aiemmin on budjetoitu Nummi-Pusulan yläkoulun peruskorjaus.

Jos Maksjoen ja Rauhalan koulujen lapset mahtuisivatkin kaikki samaan kouluun ja koulu olisi siinä 75% kunnossa, niin hyvä. Mutta kun ei ole. Jos Maksjoen koulu lakkautetaan, eivät 5-6 luokkalaiset enää mahdu omaan kouluunsa, vaan heidän tulee mennä yläkouluun, jonne eivät 10-12 vuotiaat vielä kuulu. Toki osa varmaan voisikin jo siirtyä, mutta ei kaikki. 10-12 vuotiaat  ovat täysin eri vaiheessa kehityksessään kuin 13-16 vuotiaat.

Neitsytlinnan koulun toimintojen siirtäminen (ja Neitsytlinnan lakkautus 1.8.2016) Ojamon koululle, kun kuntoisuusluokka on 72% on myös kyseenalainen. Voi olla, että 3% voi joistakin tuntua pikkuasioihin takertumiselta, mutta koulun todellinen kunto voi todellisuudessa olla huonompi kuin se 72. Ja siellä moni lapsi sairastelee huomattavan paljon.

Källhagenin kuntoisuusluokitus on 67%. Ei siis 75, vaan 67%. Virkbyn alakoulua ollaan siirtämässä Källhagenin YLÄKOULUUN, onko suunnitelmissa tehdä tästä siis yhtenäiskoulu? Mahtuvatko he kaikki sinne?

Entä kuinka Mäntynummi pystyy vastaanottamaan kaikki pullilaiset ja lehmijärveläiset?  

Kaupungin ja luottamushenkilöiden suunnalta on sanottu, että tarpeen vaatiessa Tytyrin investoinnit menee kaiken edelle. Muita uusia investointeja ei tehdä. Olettaa siis sopisi, ettei sen vuoksi näitä lakkautuksia tule, koska esim Rauhalan koulun kuntoisuus ei riitä vastaanottamaan Maksjoen koululaisia?

Miten voidaan edes esittää lasten siirtymistä, kun ei ole edes suunnitelmia koulujen kunnostamisista? Tyylinä nimittäin täällä päin on, ettei etukäteen suunnitella loppuun asti, vaan toimitaan ja sitten korjaillaan, ihmetellään, yritetään sopeutua. Mutta se onkin helppo osuus, sillä suurin osa päättäjistä eikä viranhaltijoista ole kokemassa tätä ja vastuu sysätään.

Milloin Ojamon koulun sisäilmasto tutkitaan, tai sen pihaan tehdään luvatut parannukset, esim se aita? Entä Rauhala? Entä Ristin koulu???
Kuka muistaa Ristin koulua? Ristin kuntoisuusluokitus on 45%! Hei 45%!

 

Hävetkää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti