maanantai 26. lokakuuta 2015

Vastaamattomia kysymyksiä, päivitettyjä oppilaita

Kirjoittaessani aiemmin siitä, että kouluverkkoselvityksessä on oppilastaulukoista kadonnut oppilaita käytin esimerkkinä Nummi-Pusulaa ja Källhagenia. Onhan ne erilaisia ne luvut, kun vertaili päivitettyä ja päivittämätöntä versiota. Laskin uudestaan ja tein, kuten minun olisi heti pitänyt tehdä: otin puhelimen käteeni ja soitin kysyäkseni. Ja kuten moneen kertaan aiemminkin, sivistystoimesta vastattiin ja sain kaipaamani vastauksen. Oppilaat eivät ole "kadonneet" mihinkään, vaan toisessa laskelmassa oli molemmissa lukiolaiset mukana, mutta toisessa ei. Tämän merkitys näkyy siis ennusteissakin.

Toisaalta, poistetut oppilaat olivat edellisissä lukion oppilaita, mutta mistä on tullut oppilaita lisää - esimerkiksi Asemanpellon, Tytyrin ja Anttilan kouluihin? Onko lukiolaisia laskettu vahingossa myös Oinolan koulun oppilasmääriin kun siitäkin on poistettu oppilaita? Kapasiteetit on pysyneet kuitenkin muuttumattomina, vaikka oppilasmääriä on muutettu? Kysymyksiä on edelleen liian paljon ja kokoajan tulee lisää, vaikka niitä yrittäisi ymmärtää ja selvittää.


Toinen, mistä olen aiemmin kirjoittanut, on se, etten saa vastauksia. Enpä ole vieläkään saanut vastauksia joihinkin kysymyksiini. Lupasin aiemmin laittaa ne blogiini julkisiksi. Ihan senkin vuoksi, että jos ne on jotenkin loukkaavia tai epäasiallisia, enkä vain huomaa, toivoisin, että minulle huomautettaisi ja osaisin asian muutta. Toisaalta, mä en odota enää mitään.

24.6.2015
Hei,
olen lähestynyt teknistä toimea alla olevalla pyynnöllä parantaa Oilaantietä koulutienään käyttävien alakoululaisten turvallisuutta Niilonpirtin purkamisen ja  uudelleenrakentamisen ajaksi.
Vaarallisella, hyvin mutkaisella ja kapealla tiellä tulee raskaan liikenteen määrä kasvamaan huomattavasti näiden töiden aikana.
Vertailussa käytetyn Routionmäen ja Ojaniitun seutu ei ole minulle tuttu, mutta eikö Routiolla ole kevyenliikenteen väylä? Meillähän sitä ei toistaiseksi vielä ole, joten lasten turvallisuus tulisi huomioida ja tutkia mahdollisuus kuljetusten järjestäminen kaikille Oilaantien alueen alakoululaisille.
Kustannuksia mietittäessä tulisi myös huomioida turvallisuus ja kustannukset ja murhe, jos jotain tapahtuu. Lisäksi kevyenliikenteen väylän valmistuessa kustannusten lasku kuljetuksissa.
Toivon todella, että kaupunki ottaa lasten turvallisuuden huomioon Niilonpirtin töiden ajan ja elokuussa saavat lapset ja vanhemmat turvallisin mielin aloittaa uuden lukuvuoden.
Hyvää kesää!
Lotta Paakkunainen
Teknisestä toimesta sain vastauksen ylläolevaan (en kyllä pitänyt vastauksesta), mutta lautakunnalta en. 

17.9.2015:
Hei,
Eilen alueiden johtokunnan kokouksessa kiitinkin Oinolan suojateistä ja pelastustien raivaamisesta. Todella hienoa, että lasten turvallisuuden vuoksi panostettiin. Pieniä asioita, mutta joilla on iso merkitys! Toivottavasti pian saamme alueesta autottoman.
Ojamon koulun piha ja turvallisuus mietityttää. Pihalla on ollut vaaratilanteita sen vuoksi, että lasten tullessa ulos tilaelementistä, astuvat he suoraan pyörätielle, jossa kulkee pyöräilijöitä, ajetaan kovaa vauhtia, tiellä kulkee koirien ulkoiluttajia, kävelijöitä, ohikulkijoita.
Vanhempainyhdistys on elokuussa pyytänyt aitaa koululle, jotta saadaan kaikkien lasten koulupäivä turvalliseksi. Vielä eilen sitä ei ollut.
Tilanne on hankala sekä lapsille että ohikulkijoille. Ehkä on epäselvää, mikä on koulun aluetta. Toivon tälle asialle pian tehtävän jotain.
Ohessa eilen otettu kuva Ojamo koulun tilaelementistä ja tiestä.
Ystävällisin terveisin
Kouluverkon vaikuttajaraati
Lotta Paakkunainen


Koska edelliseen ei tullut asiallista vastausta (viesti oli kuitenkin laitettu eteenpäin, mikä on tietenkin positiivista), laitoin sen myös teknisen lautakunnan ja kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajille ja varapuheenjohtajille (ei vastausta).

6.10.2015
Hei,
olen alla olevalla viestillä ollut aiemmin yhteydessä Ojamon koulun pihasta ja sen turvallisuudesta.
Viime torstaina oli ekaluokkalainen tilaelementin ovesta ulos astuessaan jäämässä kovaa ajavan mopon alle, joka siis ajoi suoraan koulun "pihan" läpi, koska aitaa ei ole, eikä portteja. Jos opettaja ei olisi ollut niin lähellä ja refleksit niin nopeat, olisi jälki ollut pahempaa. Nyt ekaluokkalainen säästyi pelkillä mustelmilla.
Liitteenä kuvia koululta.Viimeisin on tältä aamulta. Koulun alueella tehdään kaivuutöitä? Kaivetaanko siihen sitä aitaa? Se olisi kyllä todella hienoa, että se tulisi, jotta vältyttäisi pahemmalta.
Koulun tulisi olla turvallinen paikka lastenkin olla. Aita turvaisi myös aikuisia tekemään toivotumpia ratkaisuja pysäköimisen suhteen koulun alueella tuodessaan lapsiaan kouluun.
Edelliseen viestiini sain vastauksen, jossa perättiin pyöräilijöiden kiitosta. Lasten turvallisuus menee mielestäni pyöräilijöiden kiitosten edelle. Lisäksi tilaelementti on kahden pyörätien välissä. Kiertoa ei tule muutamaa sataa metriä enempää, ja vaikka tulisikin, on koulun aluetta kasvatettu kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksellä siirtää Neitsytlinnan koulun toiminnot Ojamon kouluun. Perusopetuslain pykälän 29 mukaan jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen opetusympäristöön.

Ystävällisin terveisin
Lotta Paakkunainen
Puheenjohtaja
Kouluverkon vaikuttajaraati

Lisäksi olen kysynyt seuraavaa:


25.9.2015

Hei
Olisiko kouluverkon vaikuttajaraadin mahdollista tulla esittämään lapsivaikutusten arvioinnin perhekyselyn tuloksia valtuustoinfoon ja puhumaan raadin päivitetystä peruskouluverkon analyysistä?
Paikalle tulisin vain minä ja raadin jäsenistä ........(nimi jätetty pois).

Kertoisimme lyhyesti raadin johtopäätöksistä ja lapsivaikutusten arvioinnin perhekyselyn tuloksista.
Hyvää viikonloppua!

Tähän en  saanut vastausta, siksi esitin kysymyksen uudestaan, ensin yritin useita kertoja puhelimitse, ilman vastausta, sitten meilitse, eri viranhaltijalle 6.10.2015

Hei
Olen yrittänyt puhelimitse tavoittaa sinua, mutta sähköposti varmaan tavoittaa paremmin.
Olisiko mahdollista kouluverkon vaikuttajaraadista tulla esittelemään lyhyesti lapsivaikutusten arvioinnin perhekyselyn tuloksia valtuustoinfoon? Mielellämme vastaisimme mahdollisesti siitä nouseviin kysymyksiin.
Ystävällisin terveisin
Lotta Paakkunainen


ja koska tähänkään ei ole tullut vastausta, olen 14.10.2015 vielä kysynyt luottamushenkilöltä

Hei Joona,
olen yrittänyt saada audienssia valtuustoinfoon, jossa käsiteltäisi kouluverkkoa, ikävä kyllä kaikki, joilta olen kysynyt,  tuntuvat olevan kovin kiireisiä, eivätkä ehdi vastaamaan puhelimeen eikä meileissä esittämiini pyyntöihin.
Olen pyytänyt päästä valtuustoinfoon puhumaan muutamaksi minuutiksi kertoakseni lapsivaikutuksen arvioinnin  perhekyselyn tuloksista (tosin tämän voisi kyllä Katriina Nousiainen esittää LOKOVAsta) ja vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin, joita on noussut raadin tekemästä työstä.
Aikaa emme kovinkaan paljoa veisi, 5-10 minuuttia?
Olis hienoa, että Lohja jälleen osoittaisi olevansa etulinjassa lähidemokratian kehittämisessä ja kutsuisi meidät, Katriina Nousiaisen ja minut, tai vain Katriinan puhumaan valtuustoinfoon.
Ei vastausta.

Lisäksi olen pyytänyt 27.9.2015 kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa valtuustokokouksen jälkeen kouluverkon vaikuttajaraain kokoukseen avaamaan valtuuston päätöstä kouluverkosta.

Hei Jari ja Gunilla,
Kouluverkon vaikuttajaraati kokoontuu valtuustokokouksen jälkeen keskustellaakseen valtuuston päätöksestä kouluverkosta ja sen tiivistämisestä. Olisiko teidän mahdollista osallistua kokoukseemme ja kertoa päätöksestä, sen syistä ja osallistua siitä syntyvään keskusteluun?
kokouksessamme tulemme kekustelemaan myös raadin tulevaisuudesta ja työskentelytavoista, mutta pääpaino luonnollisesti päätöksissä ja siitä aiheutuvista toimenpiteistä.
Päivää en ole vielä raadille esittänyt, vaan lähdin ensin teiltä kysymään, pystyisittekö osallistumaan ja mitkä päivät teille olisi mahdolliset, tietenkin mahdollisimman pian kokouksen jälkeen, jotta saamme suoraa tietoa, asiallisesti esitettynä.
Kiitos ja oikein hyvää alkuviikkoa!
Ei vastausta. Mahdollisesti vahingossa unohtunut?


Lupailin liikoja viime viikolla sanoessani, että julkaisen kaikki vastaamattomat kysymykset. Totesin, että tästä tulee liian pitkä ja, no tylsä, koska kysyn usein samoja asioita.
Yhteenvetona voin todeta, että vastauksen saa sivistystoimesta, välillä jopa pyytämättä, teknisestä toimesta välillä, riippuen vastaanottajasta. Näiden lautakuntien puheenjohtajilta joskus.
Nyt en siis yleistä, en kirjoita esimerkiksi kaupunkisuunnittelulautakunnasta, ympäristölautakunnasta, vaan ainoastaan aiemmin mainitsemistani. Kun minulla on asiaa heille, ehkä sitten. Vielä ei ole ollut.

Loppujen lopuksi minulle on vastausta tärkeämpää se, että asiat paranevat ja että niille tehdään jotain. Onko asiat paremmin?

Muuten, sain tänä aamuna ilahduttavan kuvaviestin.
Tarkoittaako tämä sitä, että pyörätietä siirrettäisi koulun ja tilaelementin välistä pois?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti