sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Miksi kuulemiseen sijaan tuhahdellaan ja naureskellaan?


Ei lähidemokratia yhtä naista kaipaa, mutta perheeni kaipaa. Minun on aika siirtyä syrjään, jotta perheeni saa enemmän aikaani ja läsnäoloani. Minun on aika keskittyä omien töiden etsimiseen ja tekemiseen. Kaikessa, mitä olen tekemässä, pyrin aina olemaan täysillä mukana ja olen vahvasti aina  sitoutunut tekemisiini ja lupauksiini. Jos en pysty tekemään omien tavoitteideni mukaan,  koen epäonnistuneeni. Olen suorittaja, jolle työtavat ovat yhtä tärkeitä kuin päämäärä. Asiat tulee tehdä hyvin, omistautuneena, kiinnostuneena ja laajasti mietittynä.

Tänä aikana, kun olen ollut puheenjohtajana aluetoimikunnassa, on tapahtunut paljon. On tapahtunut paljon hyvää, mutta paljon myös sellaista, jota emme olisi toivoneet.

Tänä aikana on Hyrsylän koulun lakkautus aloitetettu, tänä aikana on Nummi-Pusulan lukion lakkautus aloitettu. Välillä tulee turhautuminen, onko tosiaan tarkoitus autioittaa maaseututaajamat? Eikö maaseudun lapsilla ja nuorilla ole koulutus yhtä tärkeää kuin kaupungissa? Olemme kuitenkin maaseutukaupunki. On kuulunut paljon myös kritiikkiä valtuutettujen ja muiden luottamushenkilöiden suunnalta siitä, että reuna-alueilta (rajaseudulta) ei haluta päästää mistään palveluista irti, ei edes niistä, joita ei käytetä ja halutaan keskustasta poistaa. Ihan näinkään ei ole. Kuntaliitoksen jälkeen esimerkiksi Nummelta on lakkautettu (tosin se on vielä hallinto-oikeudessa) Koisjärven koulu, Hyrsylän koulun lakkautus on aloitettu, kuten myös lukion lakkautus, kuuleminen on torstaina. Toivon, että kuuleminen on aitoa. Hammashoitolan palveluja vähennetään, vaikka asiakkaita ohjataan lisää ko hammashoitolaan.

Toki poikkeuksiakin on. Esim. Sammatin eikä Karjalohjan neuvoloita ei siirretykään Nummen neuvolaan, eikä terveyskeskuksia suljettukaan.

Välillä tuntuu, että toisten kustannuksella toisia säästetään. Tasavertaisuutta haetaan. Palveluja on tärkeää olla, kaupungin tehtävä ei ole tuottaa voittoa, vaan palveluja. Palveluja arvioitaessa on hyvä muistaa, mikä on päivittäispalvelu ja se, ettei kaikkia palveluja ehkä välttämättä tarvitakaan. Ajat muuttuvat, käytännöt muuttuvat, tulisiko meidänkin muuttua niiden mukana?

Kehitystäkin on tapahtunut alueellamme. Mitä palveluja on kehitetty?
  • Oilaannummen monitoimija-alueen kehittäminen on aloitettu, liikuntasalin suunnittelu, tosin liian pienen salin oppilasmäärän nähden, mutta liikuntasali tulee tarpeeseen.
  •  Aluetoimikunta käynnisti netin kautta kyselyn alueen asukkaille, johon saimmekin huimat 724 mielipidettä, (Lohjalla vastaava sai 26 vastausta), tässä kohtaa saa paukutella henkseleitä!
  • Oilaantien kevyenliikenteen väylän suunnittelu meni eteenpäin
  • kirjastohankkeen kehitystyössä oli meiltä aluetoimikunnasta upea kehittäjä mukana


Kaiken kaikkiaan vaikka tämä aika on ollut hyvin kuormittavaa, olen myös saanut paljon: uusia ystäviä, paljon uusia kokemuksia, uusia ajatuksia, olen tutustunut Lohjaan, kouluihin, eri tapoihin toimia ja olen rikastunut saamalla keskustella hyvin erilaisten ihmisten kanssa.

Olen saanut paljon rohkaisevia viestejä, tsemppiviestejä, pyyntöjä ja kehitysehdotuksia, kiitos kaikista niistä. Olen saanut myös uhkailuja, törkyviestejä ja niitä ikäviäkin on  tullut paljon. Mutta ne kai kuuluu tähän.

Lohjan lähidemokratia on hieno asia. Tässä kohtaa jaan entisen kaupunginjohtajamme, Simo Juvan, toiveen, että joskus, kun puhutaan lähidemokratiasta ja sen hienoudesta, puhuttaisi nimenomaan Lohjan mallista. Olen hyvin iloinen, että olen saanut olla mukana kehittämässä sitä.

Ikävää, ettei Lohja ilmeisesti ole oikeasti valmis vielä lähidemokratian oikeaan kehittämiseen. Ikävää, ettei Lohja, ainakaan kaikki sen viranhaltijat, eivätkä kaikki luottamushenkilöt ole ilmeisesti vielä valmis sellaiseen lähidemokratiaan,  jota kuntalaiset kaipaavat. Kyllä siitä puhutaan, mutta toteutus ja piiloon jäävät ajatukset ovat eri asia. Liian moneen kertaan olen nähnyt luottamushenkilöiden naurahtavan joukoissaan lähidemokratialle, tai kuntalaisen lähettämälle viestille. Liian moneen kertaan olen kuullut tuhahteluja. Ehkä tämä on liian nopea muutos.

Lähidemokratia ei ole uhka luottamushenkilöille, vaikka osa heistä tuntuukin ajattelevan niin. Mustasukkaisena omasta asemastaan pidetään kiinni siitä, että kuntalainen on vain kuntalainen. Joskus saatetan unohtaa, että luottamushenkilöt ovat niitä kuntalaisten edustajia.  Lähidemokratia tulisi nähdä mahdollisuutena. Luottamushenkilöiden tulisi oikeasti käyttää lähidemokratiaa ja aluetoimikuntia esimerkiksi tiedon saamiseen tukeakseen omaan päätöstään.
Toivon uuden kaupunginjohtajamme olevan oikeasti lähidemokratian kannalla, tukevan ja kehittävän sitä.


Lähidemokratian ei soisi jäävän tähän kauteen, toiset ovat sitä mieltä, että kun ei heti toimi, niin pois vaan ja malliamme verrataan Rovaniemeen tai Saloon. Ihan hyvä, että on vertailukohteita, mutta Rovaniemellä lähidemokratia on toiminut kaksikymmentä vuotta ja Salo taas on aivan asia erikseen. Lohjan malli on erilainen, kattavampi.

Lohjan lähidemokratiamallista on kaikki vaikutusaskelmat käytössä kuntalaisilla, osa kaupungin johtavista viranhaltijoista pitää lähidemokratiaa ja alueiden asukkaiden kuulemista tärkeänä, ja heitä kiitän siitä, mutta monella on vielä opittavaa ja ehkä pienen itsetutkiskelun paikka. Miksi en halua kuulla ihmisiä, joihin tämä vaikuttaa, joita tämä koskee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti