torstai 29. lokakuuta 2015

Kaikkia ei lakkautettukaan, uskoni palasi vaikuttamiseen - tosin sieluni meni

Eilen, keskiviikkona, oli Lohjan valtuuston ylimääräinen kokous, jossa päätettiin kouluverkosta. Valtuusto istui myöhään ja valtuustossa pidettiin useita, pitkiäkin puheita. Seurasin kokousta netin kautta. Puheita kuunnellessa ihmettelin, eikö puheille ole aikarajaa? Jotkut puheenvuorot olivat aivan tolkuttoman pitkiä, toki asiaa ja hyviä kannanottoja oli, mutta toistoa paljon. NO, joka tapauksessa valtuusto päätti säilyttää Pullin, Karstun, Lehmijärven ja Nummenkylän koulut. Se, mikä jäi minua harmittamaan, oli, että Maksjoen koulun toiminta päätettiin lakkauttaa äänin 28-23.
Onko tässä jätetty huomiotta se seikka, että dominopalikka kaatuessaan kaataa seuraavankin? Maksjoen lakkautus aiheuttaa sen, että eskareille tarvitaan uudet tilat Rauhalan kouluun. Rauhalan kuntoisuusluokka on 38%.  Remontit siis odotettavissa Rauhalaan  ja Järnefeltin yläkoululle. Järnefeltille siis sen vuoksi, että yläkouluun tulee tehdä muutoksia, jotta saadaan 4-6kpl kotiluokkatiloja 5-6:lle yläkouluun, jossa ei ole tilaa.
Toisaalta Järnefeltin kuntoisuusluokka on 83%, niin ja onhan ennen peruskouluaikoja ollut kansakoulu, jossa vitosesta siirryttiin oppikouluun, tosin eivät kaikki. Esimerkiksi maaseudulla ja pikkukaupungeissa oppikoulu oli yksityinen ja maksut olivat korkeat, joten vähävaraisilla ei ollut useinkaan varaa laittaa lastaan sinne. Valtion oppikouluissa lukukausimaksut olivat pienemmät, mutta lapsen laittaminen oppikouluun merkitsi usein taloudellista uhrausta. Se siitä historiasta.
Eli onko siis edistys menneisyyteen palaamista? Onko tasa-arvoa se, että jossain päin kaupunkia 5-6 sjoittuvat yläkoululle? Pian se on varmaan käytäntö Lohjalla.

Mutta tähän päivään (tai eiliseen) Kouluista äänestettiin tiukasti:
  • Pulli säilyy äänin 24-27, 
  • Karstu 25-26, 
  • Lehmijärvi 22-29 ja 
  • Nummenkylä 25-26. 
  • Rauhalan koulun viides- ja kuudesluokat siirretään yksimielisesti Järnefeltin kouluun 1.8.2018 alkaen. 
  • Virkby skolan siirretään Källhagens skolaan 1.8.2017.


Valtuutetuilla oli pitkä ilta, mutta niin on ollut vanhemmillakin, jotka olivat paikanpäällä katsomassa. Yleisöä oli paljon, se oli hieno osoitus siitä, että asia oli tärkeä ja koski monia ihmisiä. Kouluverkon vaikuttajaraadilla tämä vuosi on ollut pitkä ja työntäyteinen, mutta kaikki tämä kannatti.

Olen ollut etuoikeutettu siinä, että olen saanut olla mukana tässä. Takkiin on tullut, epäuskon hetkiä, enemmän kuin yksi, epätoivon hetkiä, turhautumista, työtä. Hurjan paljon työtä, keskusteluja, kouluvierailuja. On ollut todella upeaa tutustua näihin kaikkiin ihmisiin, jotka koko perheen voimin ovat tehneet töitä, ensin kouluverkon vaikuttajaraadin eteen myönteisessä hengessä yhteistyössä, sen jälkeen oman koulunsa eteen, mutta edelleen hyvässä hengessä.

Seuraava kokouksemme on tulossa, jossa puidaan vielä valtuustonpäätöstä ja katsotaan eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti