maanantai 24. syyskuuta 2018

Kyseenalaista, katso peiliin - laatikon ulkopuolelle

Sain hyvältä ystävältäni hyvän muistutuksen ja herätyksen tässä eräänä aamuna.
Hän minua säästämättä ja säälimättä totesi "kyseenalaista, katso peiliin".
Ja aivan aiheesta.
Olin tehnyt todella paljon töitä miettiessäni lähidemokratian kehittämistä ja tehdessäni esitystä siitä alueiden johtokunnalle ja siitä eteenpäin kaupunginhallitukselle. Olin todella tyytyväinen esitykseen ja kehityskuvaan.
Katsoin uudestaan esitystä ystäväni silmin ja totta tosiaan. Pahin este kehitykselle on paikalleen jämähtäminen. Ja sitä esitykseni todella oli. Pahasti jämähtänyt.

Kun pyrimme ketterämpään ja sujuvampaan toimintaan, laatikoiden piirtäminen ei ole ehkä paras ratkaisu. Kun pyrimme byrokratian vähenemiseen vanhanaikaiset kaaviot tulisi unohtaa. Laatikkoa toisen perään.

Lähidemokratia ei kehity, jos piirretään kaavioita ja kokoustetaan kokoustamisen perään. Nyt pitää tehdä. Pitäisikö aluetoimikuntatoimimisen muuttua projektimaiseksi? Hyvänä esimerkkinä maankäytön kehityskuvan tekeminen. Kaupunki osallisti aluetoimikunnat ideoimaan maankäytön kehitystä ja kokoukset olivat työpajamaisia ja kokouspaikat olivat täynnä. Toisena, vähän erilaisena esimerkkinä voidaan pitää kouluverkon vaikuttajaraatia. Kokoukset pidettiin avoimina, kokouspaikkoina toimivat koulut, joka kerta eri koulu ja eri aiheita. Kokoukset olivat täynnä osallistujia, omien koulujen vanhempia. Keskustelua riitti ja toimintaa piisasi. Saimme upean työryhmän tekemään kirjallista selvitystämme. Tietynlainen projekti sekin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti