keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Aluetoimikuntaa ja perusturvaa

Tässä välissä onkin ollut pari aluetoimikunnan ja aluetoimikuntien puheenjohtajien kokousta. Tuntuu, että takapuolta on kulutettu ja puudutettu.
Tärkeitä asioita käsitelty ja haasteita sekä tavoitteita asetettu, pää on välillä niin pyörällä, ettei muista, mikä kokous ja kenen kanssa.

Puheenjohtajien kokouksessa mietin, että mitä siellä oikein teen, mutta keskusteltuani puheenjohtajan kanssa, sain taas varmuutta itseeni ja se vaikutti myös tämän päivän kokoukseen. Olen saanut taas rohkeutta olla oma itseni, enkä kovinkaan paljon säästele sanojani, enkä pelkää kysyä tyhmiäkään.

Päätimme laittaa monen aloitteen ohessa Oilaantien (entinen Nummentie) kevyenliikenteen väylän hankkeen hallitukselle. Aivan mahtavaa, mutta toisaalta tuntuu samalla vanhan toistolta ja paikallaan junnamisella, sillä Nummi-Pusulan kunnanvaltuuston pöytäkirjassa 11.12.2012 on käsitelty asiaa ja ja KHALL § 186 todetaan, että Uuden Lohjan talousarviokonseptissa on vuodelle 2013 varattu 50 000€ määräraha ja taloussuunnitelmassa on vuodelle 2014 ehdotus 300 000€ määrärahasta Nummen pyörätietä varten.
Nyt liitoksen yhteydessä on huomattu, että vastoin liitossopimusta on palveluja huononnettu, suljettu vaivihkaa, niin kyllä tuntuu siltä, että myös tämä pyörätiehanke yritetään hiljaisuudessa kuopata. Käytetään rahat muuhun.
Olen lisännyt vaateisiin myös Riikantien ja Tavolantien kevyenliikenteen väylät ja nekin laitamme eteenpäin.

Hienoa on se, että kuunnellaan, keskustellaan asioista asioina. Ja todella ymmärretään, mikä on tärkeää.

Keskustelimme myös Lohjan Strategiasta vuosille 2013-2021. Lohjan kaupunki oli antanut aluetoimikunnille kommentoitavaksi, ja aluetoimikunnat laittoivat kuntalaisille, kontakteilleen sähköisesti sen eteenpäin ja vastauksia tuli todella paljon kuntalaisilta. Työryhmämme kokosi niistä kommentit kaupungin laatimaan strategiaan ja strategiatyöryhmässä olleet aluetoimikunnan johtokuntaan kuuluvat jäsenet pitivät erittäin hyvinä kommentteja ja aikovat ottaa ne strategiatyöryhmän palaverissa puheeksi, ja todennäkisesti ne tullaan huomioimaan tulevassa, lopullisessa strategiassa.

Ennen kokouksen alkua keskustelin erään kaupunginhallituksen jäsenen kanssa perusturvalautakunnan asioista. Kuntalaiset ovat häneen olleet ahkerasti yhteydessä kotipalveluun kuuluvasta ruokapalvelusta. Edelleen toteutetaan pakotusta ottaa toinenkin palvelu ruokapalvelun yhteydessä, jotta saa ruokapalvelun.
Perusturvalautakuntaan on tulossa tammikuussa asia uudelleen käsittelyyn, ja mitä jos tehdään kumoava päätös, miten edetään heidän kanssaan, jotka ovat säikähtäneenä ottaneet minkä tahansa palvelun siihen lisäksi. Korvataanko heille, vai ollaanko vain hiljaa ja toivotaan, ettei asiakkaat reagoi, ovat vain tyytyväisiä siihen , että saa taas ostaa vain ruokapalvelun? Päätös on tullut lainvoimaan huhtikuussa, mutta stiä on toteutettu jo vuoden alusta lähtien. Kuinka paljon "turhia palveluja" on siitä lähtien ollut käytössä, muutenkin liian pienillä resursseilla toimivalta kotipalvelulta?

Tämä on aivan ainutlaatuinen käytäntö. Missään muualla ei moista ole. Ja kummastusta herättää myös Lohjan linjaus siinä, että pankkitilin sisältö vaikuttaa palvelujen saamiseen ja niiden hintaan. Eläkkeestä ei paljoa makseta eikä säästetä, mutta ne jotka ovat pystyneet säästämään, kärsivät siitä. esimerkkinä se, että moni ikääntynyt säästää "arkkurahaa".
Voisimmeko tässä ottaa Karviaisen mallin käyttöön, jossa maksun määrää tulorajat, ei pankkitilin sisältö.

Aion tehdä aloitteen / lausuman /vastineen, mikä se nyt lieneekään.
Yritetään päästä eteenpäin.

Kyllä tästä hyvä tulee!

1 kommentti: