tiistai 25. elokuuta 2015

Luova Lehmijärven koulu - lakkautetaan sekin

Kouluverkon vaikuttajaraati kokousti Lehmijärven koululla eilen. Aluksi saimme opettajan johdolla kierron koululla, tutustuimme luokkiin ja kuulimme tämän koulun arjesta. Täytyy sanoa, että oli todella mahtava kierto. Koulu on remontoitu 2000-luvun alussa ja siinä on panostettu mm. hyvään sisäilmastoon. Koulun pihan keinut, kiipeilytelineet ja pelikenttä houkuttavat välitunneille leikkimään. Koulussa on 94 oppilasta (joista 14 esikoululaista). Ruokailut on jaoteltu ja ne sujuvat hyvin, koko koululla yhteiset säännöt ja nopeasti pystytään tarttumaan ongelmiin.
Koulun fyysiset tilat aiheuttavat haasteita, jotka opettajat ovat luovilla keinoilla ohittaneet. Aivan upea henkilökunta!
Liikuntasali
 OPS2016 toteutetaan jo Lehmijärvellä käytännössä. Esimerkiksi matematiikan tunnilla saatetaan kuutosluokkalaisten kanssa mennä liikuntasaliin, jossa matematiikan tehtäviä tehdään mukavassa asennossa, ehkäpä jopa vatsallaan maaten. Liikuntasalissa on liitutaulu (ei ikävä kyllä tullut kuvaan mukaan) ja oppilaat pitävät tunneista, kun voi ottaa vähän rennommin. Usein kuulemma kuuluu "jess", kun opettaja sanoo tunnin olevan liikuntasalissa.


Oppilailla on myös jaettuja yhteisiä tunteja, joissa on kaikilta luokilta oppilaita, jolloin isommat auttavat pienempiä ja opetellaan työskentelemään kaikenikäisten ja erilaisten lasten kanssa. Mahtavaa yhteisöllisyyden oppimista.




 Lehmijärven koulu kuuluu, ikävä kyllä, lakkautusuhan alla oleviin kouluihin. Kaupungin tekemän kouluverkon selvityksen toimenpideaikataulun mukaan lakkautus olisi ajankohtainen v 2017. Se on pian. Oppilaat siirtyisivät Mäntynummen yhtenäiskouluun. Koulu ei kovin kaukana ole, mutta 94 oppilaan siirto ei välttämättä ole helppo.

Onkohan joillakin jäänyt salaatti syömättä?


Lehmijärvelläkin kohtaa ihanasta vanhat ja uudet opetuskäytännöt



 Vielä nopeammin on Pullin koulun lakkautus edessä. Koulua ollaan lakkauttamassa 1.8.2016 ja lapset Pullilta ovat myös siirtymässä Mäntynummelle.  Pullin koululla on 5.9 lauantaina Pullin tulevaisuus - tapahtuma, jossa keskustellaan mm koulun tulevaisuudesta.


Raadin kokous oli jälleen hyvä ja keskusteleva. Päivän polttaviin aiheisiin, kuten koulukyyteihin sai opetuspäällikkö jälleen kerran vastata, edellisestä kerrasta hän oli jo antanut noottiamme logistiikkaan. Logistiikka on tehnyt kovasti nyt töitä, jotta saisivat ratkaistua ongelmat. Ikävää, että niitä ongelmia on edes syntynyt. Se, että liikennöitsijän ja kaupungin välissä on kommunikaatiokatkos, ei pitäisi olla lasten maksettavana. Sopimusta tulisi noudattaa, molemmin puolin, eikä syytää ainoastaan toisen niskaan vastuuta ja syitä. Toivon todella lasten ja perheiden vuoksi, että nämä ongelmat ovat ratkottu nyt-heti-mielummin-eilen, jos ei, niin kuitenkin mahdollisimman pian. Positiivista merkkiä kuuluu kyllä kentältä.

Se pitää muuten sanoa opetuspäälliköstä, että hän tulee kokouksiimme aina. Ja suoraselkäisenä kuuntelee, keskustelee, toki puolustelee, tekee muistiinpanoja ja tekee toimenpiteitä sen perusteella, mitä on kuullut kokouksissamme. Moneen asiaan olemme saaneet vastaukset ja moni asia on edennyt, koska se on tullut puheeksi hänen kanssaan. Tottakai monikaan hänen antamansa vastaus ei miellytä kuulijoita, mutta hän pyrkii olemaan meille aina suora ja antamaan ajankohtaista tietoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti