maanantai 11. tammikuuta 2016

Vanhempien vastuu koulukyydeistä ja niiden toimimisesta

Vanhempien vastuuta on peräänkuulutettu jo jonkin aikaa ja varsinkin tämän viikonlopun aikana lasten koulukyydityskeskustelun ollessa voimakkaimmillaan. Vanhemmilla on vastuu lapsistaan, kyllä.
Mutta voiko vanhempien vastuuksi sysätä se, että koulukyyditys ei toimi? Mitä kaikkea vanhempien vastuulle voidaan sysätä?

Lehtikirjoittelusta pikaisesti päätellen vanhemmille voi sysätä syyn lähinnä kaikesta, myös sellaisesta, mikä ei vanhemmille kuulu. Kuten logistiikasta. Kuten toimimaton kyyditys.

Onko vanhempien vastuulla se, että liikennöitsijä ei tiedä oikeaa reittiään? Onko vanhempien vastuulla tiedottaa, esim. tässä tapauksessa liikennöitisjää?
Vanhemmat huolehtivat siitä, että lapset saapuvat sovittuun noutopaikkaan ajoissa, pukevat sään mukaisesti päälleen, jne. Vanhemmat huolehtivat lapsistaan ja luottavat (lähinnä tänä päivänä toivovat voivansa luottaa) siihen, että vastuuta ottaa myös kaupunki, niissä asioissa, joissa pitää. Kuten koulu ja kyyti sinne kouluun.

Vastuulliset vanhemmat ovat huolissaan mm siitä, että
  • kyyti ei saavu
  • kuinka lapsi pääsee kouluun?

Olen saanut paljon yhteydenottoja minua viisaammilta, jotka ovat peränneet nimenomaan vanhempien vastuuta ja esittäneet, että kaikki tämä on oikeastaan vanhempien vastuulla. Kysynkin nyt näiltä viisaammilta, että olisiko heillä antaa ohjeita tai vinkkejä siitä, kuinka tulisi nyt toimia?

Mahdollisuuksia voisi olla vaikkapa:
  • Naapuruston vanhemmat vuoroin kuljettavat lapsensa ja naapuruston lapset,  ottavat lomapäivän tai palkattoman vapaapäivän
  • jokaisen koululaisen vanhemmat vievät ihan itse omat lapsensa kouluun
  • kotikoulu (jolloin vanhemmat jäävät taas pois töistä)
  • kaupunki hoitaisi lainmukaisen maksuttoman koulukyydin ja liikennöitsijän kokonaisvaltaisen tiedottamisen ja perehdyttämisen
Kun nyt on ollut puhetta tästä meidän pysäkistämme, joka on siis ELYn erityisluvalla kouluaikoina käytössä, niin selvennetäänpä (tai sekoitetaan soppaa vielä lisää) hieman tätäkin asiaa. Ko pysäkille ajetaan hieman reitiltä pois, edellinen liikennöitsijä on lasten turvallisuuden vuoksi päättänyt hakea erityislupaa ELYltä, jotta voisi noutaa lapset turvallisemmalta seisakilta, kuin kaupungin ilmoittamalta paikalta, joka ei muuten sekään ole virallinen pysäkki, vaan vaarallisen tien varrella oleva risteys.

Nummenkirkkotien suunnasta

Oilaantien suunnasta

Näkyvyyshän on suht hyvä, mutta onko tämä turvallinen paikka noutaa?
Valaistus on tuossa kohdassa, kyllä. Kevyenliikenteen väylää ei, ei levennystä, ei ohituspaikkaa. Ai niin, eikä edes pysäkkiä. Vanhemmille kuitenkin on ilmoitettu tuon olevan oikean noutopaikan. Edellinen liikennöitsijä, Pohjolan Liikenne, on käyttänyt maalaisjärkeään ja ajatellut lasten turvallisuutta, hakiessaa erityislupaa noutaa lapset huomattavasti turvallisemmasta paikasta, ja siitä olemme vanhempina kiitollisia.

Oppilas on perusopetuslain mukaan oikeutettu maksuttomaan koulukuljetukseen, jos vanhemmat tämän kuljetuksen suorittaa jatkuvasti sen vuoksi, että sitä ei muuten tuoteta, ei lakia noudateta. (Viimeisenä ote perusopetuslaista, pykälästä 32, koulumatkat.)

Vastuulliset vanhemmat myös huolensa vuoksi älähtävät lastensa kyydityksistä. Vanhempien yleensä tulee, taatakseen perheen toimentulon (ja asuinpaikkansa verotulot), käydä töissä ja tämän vuoksi koulukyydin sopisi olettaa toimivan, että vanhemmat voisivat käydä siellä töissä.
Vanhemmat pitävät viime vastuunsa lapsistaan, mutta hetkellisesti luottavat kunnan haltuun lapsensa ja haluavat luottaa siihen, että voivat jättää lapsensa kunnan/kaupungin huomaan koulumatkan ja -päivän ajaksi. Jos tässä yhtälössä jokin ei täsmää, tulee jotain tehdä. Kenen tehtävä se on?

Muuten, valoa risukasaan: tänä aamuna tuli nykyinen liikennöitsijä, ainakin meidän pysäkillemme. Oikein ajanmukainen auto ja hyvä kuski. Vaihdoimme muutaman sanan. Kuski kertoi heidän varsin hyvin nyt tietävän, että tuon pysäkin kautta tulee ajaa ja että lapset tulee ottaa siitä kyytiin. Tämä alku on ollut erittäin haastavaa. Totesin hänelle heidän tekevän mielestäni maailman tärkeintä työtä, kuljettaen kaikkein kalleinta lastia ja sanoin vielä, että vanhemmat eivät kuskeja missään tapauksessa syytä. Harmittaa, että unohdin kysyä vielä, että onko hänelle infottu oikeasta jättöpaikasta. Viime viikolla näin ei ollut.

Toivon hänelle turvallisia kilometrejä. Liikennöitsijän suhteen olen nyt turvallisin ja luottavaisin mielin.



Perusopetuslaki §32:
Koulumatkat
Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai päivähoidosta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai päivähoitoon. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus. (19.12.2003/1139)
Edellä 1 momentin mukaisesti järjestettävä oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas on lukuvuoden alkaessa täyttänyt 13 vuotta, saa koulumatka kestää enintään kolme tuntia. (24.6.2010/642)
Jos oppilas otetaan muuhun kuin 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuun kouluun tai opetuksen järjestämispaikkaan, oppilaaksi ottamisen edellytykseksi voidaan asettaa, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista. Lisäksi, jos esiopetusta saava lapsi osallistuu toisessa kunnassa järjestettävään lasten päivähoitoon lasten päivähoidosta annetun lain 11 c §:ssä tarkoitetulla tavalla, opetuksen järjestäjällä on oikeus edellyttää, että lapsen huoltaja vastaa lapsen kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista päivähoito- ja esiopetuspaikan välillä. (8.4.2011/324)
Kuljetusta odottavalle oppilaalle on järjestettävä mahdollisuus ohjattuun toimintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti