torstai 18. helmikuuta 2016

Jalavassa ei pingoteta

Olen puhunut paljon, ehkä jopa loputtomasti kouluistamme. Enkä taida lopettaa vieläkään, sillä on eräs koulu, josta ei puhuta. Ja se on Jalava.

Jalavan koulu on erityiskoulu, joka uskoo yksilöön ja hänen mahdollisuuksiinsa silloinkin, kun monet edellytykset näyttävät puuttuvan. Jalavassa opetusmenetelmät yksilöidään jokaisen oppijan tarpeen mukaan. Ne pohjautuvat ensisijaisesti oppilaiden kokemukselliseen oppimiseen.

Tärkeä koulu, johon oppilaat tulevat joka puolelta Lohjaa.

Jalavan koulu kuuluu parhaillaan rakennettavaan Routionmäen monitoimija-alueeseen. Evakossa ovat Roution koulu ja Jalavan koulu osittain. Roution koululaiset ovat evakossa Hiiden  koulussa, eikä väistö täysin ongelmitta ole sujunut, kuten olettaa saattaa. Yleensä aina on jonkin verran mutkia matkassa. Liikenneturvallisuudestakin on oltu huolissaan. Mutta Roution koulusta jatketaan myöhemmin, sen jälkeen, kun olen päässyt käymään siellä.

Pääsin vierailulle Jalavaan ja olin hieman varautunut minulle kantautuvien viestien vuoksi. Niiden mukaan tilanne on vakava. Eikä pelkästään työmaan vuoksi. Tällä hetkellä Jalavan piha on aidattu väliaikaisella työmaa-aidalla, juuri tämän Ruotionmäen rakennustyömaan vuoksi. 
Rakennustyömaalla tehdään myös räjäytystöitä. Koulun henkilökunnalla ja työmaan työnjohdolla on upea asenne ja he ovat pitäneet yhteispalavereja, joissa keskustellaan työn etenemisestä ja sovitellaan aikatauluja, milloin voidaan räjäytellä ja milloin ei. 
Eräässä luokassa vieraillessani ja opettajan  kanssa jutellessani, alkoi kuulua räjäjäytystyön merkkiääni ja lapset hihkuivat rynnäten ikkunaan. Maa tärähti, "jess!" ja lapset siirtyivät takaisin töihinsä. Opettaja on ottanut opetustyöhönsä mukaan työmaan seuraamisen. He ovat ottaneet kuvia ja kirjoittavat sanoja työn edistymisestä. Ihan mielettömän upeaa!
Se on totta, että Jalavan tilanne on haastava, mutta se on myös totta, että se on väliaikainen tilanne ja opettajat ovat hyvin luovia. He ovat kehittäneet upeita ratkaisuja ja arjen haasteista on selvitty hienosti. Pihan pienuus ja liikuntasalin puuttuminen tekevät myös osansa, mutta jälleen opettajien ja rehtorin luovuus pelastavat paljon.

Minun huoleni joka paikassa on ollut koulujen sisäilma ja luonnollisesti otin täälläkin sen puheeksi. Rehtorilla oli heti näyttää vuonna 2014 tehty sisäilmaraportti, eikä suurta huolta sen mukaan ole, ja tälläkin hetkellä hän seuraa tilannetta. Viimeisimmässä kiinteistöjen kuntoutussalkutuksessa Jalavan kuntoisuusprosentti on 61% (Kasvatus- ja opetuslautakunnan linjauksen mukaan po vähintään 75%). Hämmästelin suuresti sitä, että siitä huolimatta Jalavan koulua ei tulla uusimaan, kattoa tullaan kyllä korjaamaan (paras olisi, se vuotaa) vaan se tullaan liittämään uudisrakennukseen. 

Jalavassa on haasteena myös määrärahojen pienuus (kuten joka paikassa), mutta oppikirjoja varten määrärahat ovat hävettävän pienet. Erityisoppilaat tarvitsevat erityisiä apuvälineitä, mutta myös kirjoja, ja koska niiden tilausmäärä on pienempi, on summakin suurempi. Vanhempainyhdistys on tehnyt upeaa työtä ja kerännyt iltapäivätoimintaan pelejä, kirjoja ja muita viihdykkeitä sekä toimii, kuten muissakin kouluissa, kodin ja koulun yhteistyön puolesta. Vanhempainyhdistyksen viime viikolla järjestämä disko oli vieläkin kuuma puheenaihe. 

Tavoitteenani on ollut tutustua jokaiseen lohjalaiseen kouluun ja tavoite on pian saavutettu. Mielestäni on tärkeää nähdä ja kokea se, mistä puhuu ja löytää erilaisia tapoja toimia. On hyvä nähdä eri tapoja toimia ja eri tapoja nähdä asioita. Opin jälleen paljon uutta. Kiitos jalavalaisille siitä. Ihana koulu.
Tutustuessani aistihuoneeseen (ihana paikka), huokasin eräälle aistihuoneeseen menevälle oppilaalle, että minäkin haluaisin tulla, odotti hän ovella, että tulisin. Välillä sitä unohtaa, miten lapset ovat välittömiä ja itselläkin kävi mielessä, että miksikäs ei, mihin mulla olis muka kiire?

Kiitos Jalava.

Länsi-Uusimaan juttu Routionmäen rakennustyömaan edistymisestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti