perjantai 17. huhtikuuta 2015

Tytyri - jokainen päivä on liikaa, vol2

Tytyrin koulun lapset ja koulun olosuhteet ovat pitäneet minun ajatukseni täysin varattuina sisäilmainfon jälkeen ja tuskin kukaan, jonka kanssa olen näinä päivinä puhunut, on epätietoinen tilanteesta.

Tytyrin koulun sisäilma-asiat ovat olleet sisäilmaryhmän käsittelyssä toukokuusta 2011 lähtien. Aikaisempia tietoja koulun tilanteesta on jo vuodesta 1996, jolloin on tehty kartoitus rakennuksen kosteusrasituksesta ja mikrobitutkimuksista. Koulua on vuosien varrella remontoitu ja pyritty parantamaan sisäilmaa. Viimeisin sisäilmastokysely tehtiin henkilökunnalle marras-joulukuulla 2014. Tulosten perusteella työympäristötekijöistä huonoimpana koettiin tunkkainen (huono)ilma sekä riittämätön ilmanvaihto. Nykyisin työhön liittyvistä oireista pahimpina koettiin käheys/kurkun kuivuus sekä väsymys. Hieman silmien ärtymystä. Oppilaille tehtiin myös oma kysely, jonka tulokset ovat tulleet ja niistä jo edellisessä vähän olen ehtinyt kertomaan edellisessä Tytyrin postauksessani. Pari poimintaa THL:n raportista:
  • bronkiittikertoja syksyllä 2,9 (vs 1,0 verrokkikoulu)
  • poissaoloja keväällä 5,2 (vs 3,7 verrokkikoulu)
  • poissaoloja syksyllä 4,6 (vs 3,3 verrokkikoulu)
Kohonneita lukuja, mutta näin irrotettuna ei hälyyttävää. Paitsi että on. Sisäilmahaittoja on enemmän kuin verrokkikoulussa. Oireilevia lapsia on paljon, oireilevaa henkilökuntaa on. Oppilaita on siirretty väistöön, ei kaikkia. Ei ole tiloja. Väistötiloja tarvittaisiin välittömästi.

Tytyri on rakennettu 1960-luvulla, jolloin tehtiin huopakattoja ja käytettiin asbestia. Vesivahinkoja on sattunut, ne on paikattu, mutta onko välikattoa avattu - ei ole. Näin meille kerrottiin. Eristeet/villat välikatossa.... en edes halua ajatella, missä kunnossa ne ovat.

Ne näytteet olisi nyt otettava pikimmiten. Nähtäisiin todellinen laajuus. Onko se liian iso riski ottaa? Lain mukaan kaupungin/kunnan on järjestettävä turvallinen ympäristö. Sivistystoimessa siitä ollaan ahdistavan tietoisia. Tuntuu kurjalta kirjoittaa tätä, varsinkin, kun yhteistyömme on olllut saumatonta kouluverkon vaikuttajaraadin ja sivistystoimen kesken. Onko näytteiden tilaaminen sivistystoimen asia vai onko se teknisen toimen vai sisäilmatyöryhmän? Ihan sama kenen. Jonkun se pitää tilata HETI.

Toissayönä heräsin ja sain väsyneen, hullun ajatuksen päähäni: pistetään seis koko kouluverkkoselvitys. Pienissä kouluissa on tilaa, laitetaan Tytyrin lapset niihin kouluihin väistöön. Aivan sama, meneekö koko koulu moneen eri kouluun, ovathan he kuitenkin sitten TERVEESSÄ ympäristössä. Luokkatasolla kuitenkin varmasti pystytään pitämään oppilaat samassa kasassa. Pistetään seis koko kouluverkkoselvitys, kunnes nämä pommit, Tytyri, Anttila, Nummi-Pusula, on purettu. Korjaan, kunnes nämä TUNNETUT pommit on purettu. Kuinkahan monta pommia on tulossa?

Ja heti törmätään varmasti moneen eri logistiseen ongelmaan, koulukuljetukset, matkat, jne. Ne ovat selvitettävissä. Lasten terveys menee uskoakseni edelle, jokaisen ajatuksissa.

Mutta sitten toinen ajatus (kuten huomaatte, öisin mulla on vain kaksi ajatusta päässä)
pian on vapautumassa tilaelementtejä.

Sisäilmainfossa oli paljon huolestuneita vanhempia. Sain eräältä heistä viestin. Hänellä on
kaksi lasta koulun puolella, yksi eskarissa. Eskari on tosin samaa rakennusta. Kaksi näistä lapsista oireilee. Yksi erittäinkin voimakkaasti ja tässä on vasta ensimmäinen vuosi lopuillaan. Ensi vuonna hänellä on koulun puolella kolme. Kolme lasta Tytyrissä. Kolme mahdollisesti oireilevaa lasta. Kamala huoli, eikä hän voi olla tekemättä mitään, hän ei voi vain odottaa. Hän perusti adressit.com:iin adressin lasten terveellisen ympäristön puolesta.


Allekirjoitin. 
Se on hyvä alku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti