tiistai 29. marraskuuta 2016

Väliaikaisten koulukyytien turvallisuudesta ei ole väliä - mutta mitä laki sanoo odotusajasta

Kauan odotetun Oilaantien turvallisuuden parantaminen on alkanut ja tien turvattomuus lisääntyy väliaikaisesti rakennustöiden ajaksi tien kaventuessa ja työkoneiden liikkuessa alueella.
Kaupunki on jakanut alueen koululaisille bussikortit, joihin on ladattu loppulukuvuodeksi kaksi matkaa per päivä. Hienoa! On tosi upeaa, että näin toimitaan.

Paitsi että
Kaupunki vaan oli unohtanut ilmoittaa liikennöitsijälle matkustajamäärän kasvamisesta. Olin yhteydessä liikennöitsijään, eikä heillä ollut tietoa. No nyt on.
Eikä koulunkaan suuntaan tiedotus ollut toiminut kauhean hyvin. Ainahan näitä ongelmia on logistiikan alussa ja muutosten käynnistyessä. Kouluavustajat tekevät parhaansa juuri niissä  puitteissa, mitä heillä on. Ja niillä ohjeilla, jotka saavat.

Tähän asti linja-autot ovat olleet aamuisin melkein joka aamu niin täynnä, että pienimmät ovat seisseet kuljetuksen ajan. Lähes joka aamu.
Tiedustellessani jo aiemminkin tätä matkustajamäärää ja lasten seisomisesta bussissa, sain vastaukseksi, että satunnaisesti matkustajamäärä voi ylittyä 30%:lla . Onko melkein joka aamu satunnaisesti?
Nyt matkustajamäärien kasvaessa, vaikkakin vain väliaikaisesti ainakin vuoden ajan, todennäköisyys, että matkustajamäärä ylittyy on vielä isompi. Eikö sillä ole niin väliä, kun kyse on vain tästä lukuvuodesta?
Entä se, että bussit eivät aina kulje? Esimerkiksi lasten päästessä klo 13.30, tulee seuraava bussi klo 14.30. Mikäs siinä odotellessa, talvipakkasella tai räntäsateessa. Mikäs siinä.

Toisten mielestä tunnin odottelu ei ole kohtuuton. Ei se varmaankaan ole. Pääasiahan on se, että kyyti on. Toivottavasti koulu järjestää niin, että odotusajoille on tekemistä ja/tai valvontaa, että vältyttäisi kiusaamisilta ja muilta ikäviltä tylsästä odottamisesta johtuvista seurannaisista.
Ai mutta, katsoppa vaan. "Koulukuljetusta odottavalle oppilaalle on järjestettävä mahdollisuus ohjattuun toimintaan."
Perusopetuslaki, pykälä 32



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti