maanantai 28. syyskuuta 2015

Kaikki ei ole hyvin

Neitsytlinnan ja Oinolan koulujen toimintojen siirtymiset eivät ole sujuneet ongelmitta, ei sitä tosin kukaan odottanutkaan ja moni vanhempi etukäteen pyysi kiinnittämään huomioita juuri näihin asioihin. Alkuun joka asiassa on varmasti omat ongelmansa, että rutiinit tasaantuvat ja työrytmi sekä ryhmäytyminen onnistuu.

Oinolan koulun koulukuljetukset ovat edelleen ongelma. Osalla oppilaista edelleen koulumatka odotuksineen ylittää sen lain salliman 2,5 tuntia. Matkaa kuitenkaan ei ole kymmeniä kilometrejä. Esimerkinä kolmasluokkalainen, jolla koulumatkaa on 12 kilometriä, käyttää päivästään koulumatkoihin pisimmillään 2 tuntia 45 minuuttia. Toisena esimerkkinä, olin hakemassa tytärtäni koulusta, olin reilusti etuajassa. Katselin koululaisten leikkiä pihalla odotellessani, vesisateessa. Lapset olivat päässeet koulusta klo 13.20. Kyyti tuli klo 14.15. Kyyti lähti koulusta 14.25. Odotteluahan tuli vain se 55 minuuttia, mutta on se aivan liian pitkä aika lapselle odottaa, toisilla päivä on voinut alkaa jo hyvinkin aikaisin. Koulu on kyllä järjestänyt valvonnan odotusajaksi, se on hyvä asia, mutta odotusaika on silti liian pitkä. Lisäksi edelleenkään en pidä siitä, että toiset lapset joutuvat kävelemään toisina aamuina vaaralliseksi luokiteltua tietä päästäkseen pysäkille, sillä liikennöitsijä ajaa turvallisemmalle tiellä vain aikaisemmalla vuorolla, ei enää tuntia myöhemmin, koska aikataulu on liian tiukka, ettei voi ajaa kahta, kolmea sataa metriä pidempää reittiä.

Alun ongelmilla tämä ei enää kuittaannu, nyt eletään kuitenkin melkein lokakuuta.

Ojamon koulua ja sen oppilaita ajatellessa tulee surku. Koulun henkilökunta tekee varmasti kaikkensa, että oppilailla, ihan kaikilla oppilailla sujuisi päivä hyvin ja opinnot sujuisivat, että olisi turvallinen olla. Päättäjien tulee huolehtia siitä, että resurssit ovat hyvät ja oikeat.  Ojamon koulun ja tilaelementin välissä on edelleenkin se aita, mutta pyörätien ja tilaelementin välissä ei ole. Tilaelementissä olevat oppilaat kävelevät edelleen ovesta ulos suoraan pyörätielle ennen kuin pääsevät koulunsa pihalle. Aita on kyllä tilattu.

 Mutta odotellessahan tilaelementin pihaa voi pitää myös parkkipaikkana.
 Pysäköinnin kieltävästä liikennemerkistä huolimatta. Oikea parkkipaikka on, kuten kuvasta näkyy, alle sadan metrin päässä.
 Lohjan yksi sloganeista on "Lohjalla liikkuu kaikki". Juu. Lapset voivat liikkua, autojen seassa, leikkiä pyöräilijöiden väistelyä juostessaan välitunnille koulun pihalle.
Muuten, tilaelementti on kahden pyörätien välissä, mutta jos tämän pyörätien ottaisi pois käytöstä siksi aikaa, kun tilaelementti on käytössä, tulisi kiertoa MONTA SATAA METRIÄ lisää. Voi apua. Tätä tietä käyttävät joutuisivat siis liikkumaan vähän enemmän. Mutta olisi se kamalaa. Annetaan mielummin lasten väistellä, ei pidetä huolta turvallisesta kulusta kouluun koulupäivän aikana.

Aamut ovat kiireistä aikaa ja lapsia tuodaan kouluun välillä viime tipassa. Sitä sattuu kaikille. Kiireen vuoksi tuodaan lapsi mahdollisimman lähelle koulua, se on ihan selvä asia. Mutta olisi hyvä, että tilaelementin pihaan ei tultaisi autolla. Kyse on kuitenkin kaikkien lasten turvallisuudesta.
Siinä ei varmasti pahalla ajatella, ajatellaan vain sitä, että oma lapsi ehtisi kouluun. Aita turvaisi tekemään oikeammat ratkaisut.

Toimivaa arkea ja sujuvuutta sekä lasten turvallisuuden tunnetta voi haitata se, että aina ei tiedä etukäteen missä tunnit ovat.  Ovatko ne tänään tilaelementissä vai koulussa. Omille tavaroille ei ole paikkaa.  Pitääkö ne tavarat jättää tilaelementtiin, ottaa mukaan toiseen rakennukseen vai pitääkö ottaa mukaan iltapäiväkerhoon. Esim ekaluokkalaisille siirtymisiä ja epävarmuustekijöitä voi olla toisille aivan liikaa.  Helpottaakseen oppilaiden arkea opettaja on ehdottanut, että esim. tossuja voisi olla useampi pari, niin pienen lapsen ei tarvitse murehtia niin paljon omista tavaroista.

Kiusaamista on. Ikävä kyllä.  Joka koulussa on, mutta se ei tee siitä yhtään sen sallitumpaa, eikä vähäisempää.  Lapsia vedetään saveen, törkitään. Välituntivalvojia saatta välillä olla turhan vähän. Tilaelementtien  pihalla ei ole yhtään ja tilaelementin pihalla on niitä autoja ja koiria, mikä tekee pihasta vähemmän turvallisen.

Toki kaikkien päivät eivät mene näin. Toisilla koulu näissäkin kouluissa menee hyvin, juuri kuten pitääkin, nämä olivat eräitä oikean elämän esimerkkejä, joita ikävä kyllä oikeasti on.

Toivoisin todella, että kaikkien lasten koulupäivät sujuisivat yhtä hyvin ja kun ongelmi tulee, ne hoidettaisiin nopeasti ja ammattitaidolla. Itse sain hyvin mielenkiintoisen vastauksen kysyessäni Ojamon aidasta. Esitin kysymykseni asiallisesti ja viestini alkuun jopa kiittelin Oinolan liikennejärjestelyjen parantamisesta. Sen enempää vastauksesta ja sen sisällöstä, peräänkuuluttaisin nimenomaan asiallisia toimia. Jokainen vastaaja ja vastaus kuitenkin edustaa kaupunkia kuntalaista päin.

Kaikki tämä koulujen ympärillä ja koulupäivinä tapahtuvat vaikuttavat monen perheen tulevaisuuteen. Halutaanko lasta kouluun, joka koetaan turvattomaksi? Halutaanko asua paikassa, jossa sujuvan arjen päätösten ei koeta koskevan lapsiperheitä? Koulut ovat lapsiperheiden elämän keskiössä, jokapäiväinen paikka 9 vuotta. Millä tavalla se vaikuttaa lasten kasvamiseen ja heidän ajattelutapaansa tulevaisuudessa? Minkälaiset eväät me annamme heille tulevaisuuteen? Minkälaisen kaupungin haluamme antaa lapsillemme? Vai haluamme ajaa lapsemme pois täältä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti