tiistai 1. maaliskuuta 2016

Aluetoimikunta ei ole vastarintaliike - ja kahvit rinnuksilla


On ikävää lukea ja kuulla eräiden luottamushenkilöiden toteavan aluetoimikuntien vain vastustavan kaikkea.

Aluetoimikuntien yksi tärkeimmistä tehtävistä on olla viestintäväylänä kuntalaisen ja kaupungin välillä. Olemme kiinnostuneita alueemme kehittämisestä yhdessä, emmekä vastusta vastustamisen vuoksi. Pyrimme löytämään asioista niin hyvät kuin huonotkin puolet, vahvuuksia ja kehityskohtia unohtamatta. Olemme visioineet Lohjan tulevaisuutta yhdessä ja tehneet ehdotuksia, joita voisimme toteuttaa. Yhdessä. 

Huomataanko se? 
Enemmän taidetaan saada ääntä kuuluviin, kun ei huomata kuin vastustaminen.

Me toivomme voivamme olla luottamushenkilöiden tukena heidän tehdessään päätöksiä. On selvä, etteivät luottamushenkilöt voi tuntea kaikkia kolkkia kaupungissamme, eikä tuntea esimerkiksi palvelujen toimivuutta tai tarpeellisuutta joka niemennotkossa. Harvempi sitä odottaakaan. Siksi mielellämme auttaisimme ja kertoisimme ja osa luottamushenkilöistä muistaakin jo kysyä alueen asukkailta kauttamme. 

Pohdinpa vain, että voisiko kuva, että vastustamme kaikkea, syntyä siitä, että alueilta usein ollaan lakkauttamassa palvelu, jolloin aluetoimikunnan toiminta on näkyvintä? Voisiko kuva syntyä siitä, ettei tunneta asiaa kunnolla?

Yleensä aluetoimikuntien kokoukset ovat avoimia ja luottamushenkilötkin ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan keskusteluun. Toivoisin, että näkisimme kaikki sen todellisuuden, että kaikilla meillä on sama päämäärä, sama kokonaisuus. Hyvän elinvoiman Lohja. Hyvä paikka asua, kokonainen Lohja.

Tätä kirjoittaessani satuin lukemaan päivän lehden ja meni kahvit väärään kurkkuun.

Meni vähän pohja aikaisemmalta. Tosin, en sanonut aivan noin. Jos linkki ei aukea, teksti tässä:
Päätöksiä valmistellaan nummilaisten mielestä älyttömällä kiireellä
NUMMI| Yhtenäiskoulu huolestuttaa vanhempia Nummella siinä määrin, että Nummen aluetoimikunta patistaa kaikkia lohjalaisia vanhempaintoimikuntia yhteistyöhön.
– Yhtenäiskoulu pitää pysäyttää nyt,aluetoimikunnan puheenjohtaja Lotta Paakkunainen sanoi.
Hän pelkää, että jos Nummella muodostetaan yhtenäiskoulu, tulee siitä helposti käytäntö koko Lohjan alueelle. Paakkunainen toivoi, että Oinolan koulun vanhempaintoimikunta tukisi lausunnossaan Rauhalan koulun vanhempaintoimikuntaa.
Yhtenäiskoulu huolestuttaa muun muassa siksi, että vanhemmat pelkäävät yläkoululaisten joukkoon siirrettävien 5.–6.- luokkalaisten lapsuuden loppuvan ennenaikaisesti. Taru Tupolan mielestä voisikin olla järkevää 1.–2- luokkalaisten siirtäminen yläkoulun puolelle.
– Sen ikäiset leikkivät vielä, vaikka vieressä olisi yläkoululaisten tupakkarinki, hän sanoi.
Lohja valmistelee yhtenäiskoulua älyttömällä kiiireellä.
Tupola ihmetteli Lohjan kiirettä asioiden valmistelussa. Samaa kummasteli Mirka Järvinen ja Oinolan koulun vanhempaintoimikunta. Vanhempien mielestä Lohja valmistelee yhtenäiskoulua älyttömällä kiiireellä.
– Samoja virheitä tehdään koko ajan, Paakkunainen sanoi.
Tavolan yhteistuvalla pidetyssä kokouksessa keskusteltiin myös lähidemokratian toimivuudesta. Kokemukset ovat masentavia.
– Mikään ei vaikuta mihinkään. Lohja tekee asukkaan kannalta ääliömäisiä päätöksiä, Tupola sanoi.
– Kuin hakkaisi päätä seinään, sanoi Mirka Järvinen.
Tämä tuli hänen mielestään erityisesti esiin Nummi-Pusulan lukion lakkauttamisen yhteydessä.
– Lakkauttamisesta oli päätetty jo ennen kuulemista, Järvinen sanoi.
Kokouksessa vietettiin myös hiljainen hetki äkillisesti menehtyneen Kimmo Kotilaisen muistolle. Kotilainen oli alueiden johtokunnan puheenjohtaja, ja lohjalaisen lähidemokratian kantavia voimia.
– Hän oli ihana ihminen, sanoi Heli Pulkkinen.

Nummen aluetoimikunta

On yksi Lohjan kahdeksasta aluetoimikunnasta. Aluetoimikunnat ovat Lohjan lähidemokratian ruohonjuuritaso. Toimikunnista on edustaja alueiden johtokunnassa.
Aluetoimikunnat valittiin vapaissa kansankokouksissa keväällä 2013.
Toimikuntien kausi jatkuu valtuustokauden eli vuoden 2017 syksyyn saakka.
Nummen toimikunnan puheenjohtaja on Lotta Paakkunainen.
Kokoukset kiertävät eri puolilla Nummea ja ovat kaikille avoimia. Osallistujia on yleensä kymmenen.

Yhtenäiskoulua minulla ei ole mitään vastaan, varsinkaan pitempään toiminutta koulua, jossa  1-9 luokat on jo selkeästi, ja yhtenäisyys on lapsille jo selkeä. Mutta se, jos 5-6 luokkalaiset siirretään liian aikaisin yläkoulun fyysisiin tiloihin, se on se, mistä tulee saada lisää tietoa ja pyrkiä siihen, että löytäisimme parempia vaihtoehtoja.

Aluetoimikunta haluaa vastustaa yhtenäiskoulua, teen ja lausun siitä, kuten aluetoimikunta haluaa, mutta varsinaista yhtenäiskoulua, jossa meillä 1-6 ja 7-9 ovat fyysisesti eri rakennuksissa ja aineopinnot niille tarkoitetuissa tiloissa, en näe hyvin johdettuna asiassa ongelmaa.
Eli kiteytettynä vielä, tästä oli kyse:
jos Maksjoen koulu lakkautetaan ja 1-3 siirretään Rauhalan kouluun, ei Rauhalan koulun 5-6 enää mahdu Rauhalaan, vaan heidät siirretään Järnefeltin yläkouluun. Ja Oinolan koulussa tulee nyt jo tila vastaan. Jos eskarilaiset siirretään alakouluun (nythän he ovat tilaelementissä), tulee tilan puolesta painetta siirtää 5-6 yläkouluun. Se ei ole kestävä eikä hyvä ratkaisu. Ja tämän pelkään tulevan käytännöksi Lohjalla. Lasten lapsuus loppuu liian aikaisin. Tämä meidän tulisi pysäyttää. Lasten tulee saada olla lapsia.

Kaikille lapsille tulee turvata turvallinen ja miellyttävä, omaa ikäkautta ja turvallista kasvua tukeva kouluympäristö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti