torstai 21. huhtikuuta 2016

Terve sisäilma on itseisarvo - ainakin vanhemmille

Vantaan koulujen tilanne nosti sisäilman jälleen keskusteluihin Lohjallakin. Näin Lohjalta katsottuna Vantaa vain näyttäisi oppivan virheistään, ainakin tiedottamisessa. Ovat rohkeasti julkaisseet Hämeenkylän koulun sisäilmaraportit. Kurjaa luettavaa, todella kamalaa. Lisäksi lähikoulut, kuten Rajatorpan ja Pähkinärinteen koulut ovat sisäilmaongelmaepäilyjen alla. Tuomelan koulu, ainoana varmana sisäilmaterveenä, on lakkautusuhan alla. (hmmm, tutun kuuloista)

Mutta ei se tilanne Lohjalla yhtään ruusuisempi ole. Tiedotettu on Tytyristä ja Anttilasta, järjestetty oikein hyvä tilaisuus, jossa oli asiantuntija ja viranhaltijoita kertomassa tilanteesta, mutta raportteja ei ole julkaistu netissä, kuten Vantaalla rohkeasti tehtiin. Itseasiassa hakusanalla Tytyri ja sisäilma löytyi otsikko "Tytyrin koulun sisäilmatiedote", mutta linkin takana tulee teksti:

The page cannot be found

 

Se tietenkin johtuu siitä, että asiaa on käsitelty jossain päättävässä elimessä yli vuosi sitten. Lohja poistaa tiedostot vuoden kuluessa. Mielestäni tätä tulisi muuttaa.

Muista kouluista ei sitten puhuta juurikaan. Ongelmahan katoaa hiljaisuuteen.

Kouluverkon vaikuttajaraadin myötä tutkimme ja keskustelimme hyvin paljon monien eri alojen ammattilaisten kanssa ja pohdintamme on luettavissa analyysi-ja-selvitys-perusopetuksen-palveluverkko-lohjalla-linkin takaa.  Lyhyesti kiinteistöistä sen verran ko. analyysistä tähän, että kiinteistöjä täytyy ylläpitää: lämmitystä, ilmanvaihtoa, pihojen talvikunnossapitoa jne. Ilman tilapalvelujen ylläpitoa rakennukset tuhoutuvat muutamassa vuodessa purkukuntoon, joka sekin maksaa tänä päivänä kymmeniä- ellei satoja tuhansia euroja. Toistamiseen: hallintokunnittain tehtävä siiloajattelu säästölaskelmissa on erittäin vaarallista ja säästötavoitteita pitäisi tarkastella aika koko kaupungin mittakaavasta käsin. Monessa kunnassa mm. rakennusten sisäilmaongelmiin on johtanut kuntien rahapula, jolloin ennaltaehkäiseviä toimia on vähennetty, sekä korjaustoimenpiteisiin ryhtyminen on hankalampaa (Lähde: Sisäilmauutiset, Talvi 2014, Esko Korhonen). Esimerkiksi kiinteistöhuollolla ei välttämättä ole enää resursseja tehdä ennaltaehkäisevää työtä tai tarkastuskierroksia, vaan koko työaika menee käyttäjien tekemien vikailmoitusten perässä kiertämiseen tai esimerkiksi energiaa yritetään säästää tilojen ilmanvaihtoa pienentämällä. Näiden säästötoimien seurauksena korjausvelka kasvaa entisestään ja tilat altistuvat mm. kosteusvaurioille. Väitämme, että kiinteistöhuollon ja tilapalvelujen resursseja ja työnohjausta parantamalla kaupungin satojen miljoonien omaisuuden arvo saadaan ylläpidettyä nykyistä paremmin ja edullisemmin.
Sen verran tilanne on muuttunut tuon kirjallisen työn julkaisun jälkeen, että kaupunki PYRKII pääsemään pois siiloajattelusta. Entisen viiden toimialan sijaan ensi vuoden alusta jatkaa kaksi. Tosin sen alla onkin sitten niitä siiloja. Voi olla, että joudutaan ojasta allikkoon? No, yrittävät kuitenkin.

Kouluverkon vaikuttajaraati pyysi vanhempainyhdistyksiä arvioimaan kouluaan swot-menetelmällä analyysityötämme varten, ja saimme upeita swotteja.  Vanhemmat olivat osanneet katsoa lastensa kouluja ulkopuolisena, ilman vaalenapunaisia lasejaan. Yhteenvetoa tehdessämme huomasimme kolme yhteneväisyyttä ylitse muiden:
  • henkilökunta
  • kodin ja koulun yhteistyö
  • terve koulu, sisäilma
Kumma juttu.
Sitä tarkoitan, että koulujen vanhemmissa on myös päättäjiä. Päättäjiä, jotka kaikki eivät ole lukeneet kaikkia asiakirjoja, mm raadin asiakirjaa, vaikka se heille tuotettiin kaupungin toimesta päätöksenteon tueksi. Eivätkö päättäjävanhemmat arvosta samoja asioita kuin ns tavalliset vanhemmat? Vai onko koettu uhaksi muiden vanhempien tekemät asiakirjat? Helppo olisi ollut ohittaa raadin kirjallinen työ huuhaana, jos olisi ollut täynnä mutua ja huutoa, mutta kirjallinen työhän olikin täysin asiallinen ja faktoja täynnä.
Vanhemmat arvottavat puhtaan ja terveellisen oppimisympäristön hyvin korkealle. Vanhemmilla on siis hyvin monella jo tietoa sisäilmasta ja sen vaikutuksista esimerkiksi terveyteen ja oppimiseen. 

Tällä ajan takaa sitä, että vanhempien tuodessa julki huolensa lastensa koulun sisäilmasta, tuhahdellaan ja kohautellaan olkiaan. Eivätkö päättäjien lapset käy samoja kouluja? Hengitä samaa sisäilmaa? Aika hyvä, ettei heidän lapsensa oireile. Onni heille. Vai eivätkö ole huomanneet, osanneet yhdistää oireita sisäilmaoireisiin?

Ainiin, mutta kuinka monen päättäjän lapsi enää edes käy koulua?


Terve sisäilma on arvo. Lakkautettavien koulujen listalla on sisäilmallisesti hyviä kouluja, jotka ovat terveitä rakenteiltaan. Pitääkö lasten mennä koulukyydillä homekouluun? Turhan moni työntekijä ja lapsi altistuu huonolle sisäilmalle, jonka kerrannaisvaikutuksia emme edes pysty vielä käsittämään. Kauanko menee ennen kuin sairastuneiden lasten vanhemmat keksivät nostaa joukkokanteen kaupunkia vastaan? Tämä on skenaario jota meistä kukaan ei halua nähdä eikä kokea. (https://kouluverkkovanhemmat.wordpress.com/analyysi-ja-selvitys-perusopetuksen-palveluverkko-lohjalla/)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti