torstai 20. elokuuta 2015

Lasten kustannuksella eletään kovia aikoja


Sihteeri erosi aluetoimikunnasta vastalauseena kaupungin toimille. Surullista, miten hyvät ihmiset lähtevät, miten hyvien ihmisten panos jätetään huomiotta. Miten tuntuu, että väheksytään kovaa työtä, hyvää tekijää. Vaikka aluetoimikunta ei väheksynyt, ei tosiaan, mutta kaupungin toimet vaikuttivat näin häneen. Toki, se on yhden ihmisen vastalause, mutta se pisti ainakin minut miettimään. Aluetoimikunta toimii täysin vapaaehtoisvoimin, kuinka haavoittuvainen se loppujen lopuksi on. Aluetoimikunta pyrkii olemaan vaikutusväylä ja viestintävaylä kaupungin ja alueen asukkaiden välillä. Yksi tärkeimmistä aluetoimikunnan tehtävistä  mielestäni on, alueen kehitys ja asukkaiden hyvinvointi.

Sen tulisi olla myös luottamushenkilöidenkin tärkeimpiä tehtäviä.
Eräs kuntalainen oli lähestynyt kahtakymmentä (20) valtuutettua huolellaan lapsestaan vellovan koulutilanteemme vuoksi. Neljä kuittasi vastaanottaneensa viestin. Kahta lukuunottamatta kukaan ei vastannut, kukaan ei tehnyt elettäkään.

Milloin kunnan luottamushenkilöistä on tullut kolmannen kerroksen väkeä?
Itsekin olen luottamushenkilö, kyllä, ja nämä tilanteet ovat saaneet minut miettimään rankastikin tehtävän mielekkyyttä ja omaa pystymistäni hommaan. Aina ei hommat voi miellyttää, aina ei kulje, mutta kun on tullut valituksi EDUSTAMAAN ihmisiä, eikö silloin ole vastuu näille kuntalaisille? Eikö silloin enää tarvitse kuunnella? Milloin unohdetaan? Missä vaiheessa?

Kaupungilla levitellään käsiä, kun vanhemmat peräävät oikeuksiaan, LASTENSA oikeuksia turvalliseen kyytiin, tai yleensäkään koulukyytiin. Levitellään käsiä ja todetaan, että otetaan ensi viikolla puheeksi, pyritään ensi viikon aikana selvittämään. MITÄ? Voiko lapsi olla koulusta pois viikon sen vuoksi, että kaupunki on taas tyrinyt kuljetukset? Sen vuoksi, ettei kaikki lapset pääse kyytiin? Edelleen perään kaupungin vastuuta hoitaa työnsä. Kaupunki on tilaaja, liikennöitsijä on tuottaja, heillä on SOPIMUS. Jos liikennöitsijä ei pysty tuottamaan kaupungin tilaamia tuotteita, on se sopimusrikkomus. Jos kaupunki ei huolehdi lasten kuljetuksista, lapset eivät saa kyytejä, lapsia ei haeta noutopaikoista, eikä jätetä oikeille jättöpaikoille, on se HEITTEILLEJÄTTÖ.
Eivät kaikki vanhemmat yksinkertaisesti voi olla pois töistä sen vuoksi, että tekee kaupungin hommat. Onneksi Oinolan koululla henkilökunta pyrkii huolehtimaan siitä, että lapsilla on turvallinen olo ja turvallinen ympäristö.

Ojamon koululla lasten koulunpiha on turvaton. Pihan laajennus ei ole saanut aitaa, jolloin tänäkin aamuna on ollut vaaratilanne. Tätä on aika turha voivotella kaupungin puolelta, että tilanne tuli yllättäen, ei olla ehditty tekemään aitaa, teemme mahdollisimman pian. Miten niin? Eikö voida varautua, kun tiedetään jonkun asian valmistelusta? Onko se mahdollisimman pian sen jälkeen, kun jollekin sattuu jotain? Kaupungilta toivotaan kuntalaisten olevan proaktiivisia. Entä kaupunki? Eikö se olisi pienempi paha tehdä hommat etukäteen hyvin kuin korjata virheitä? Eikö se olisi edullisempaakin?

Milloin kaupunki oppii? Maanantaina Hyrsylän ja Neitsytlinnan koulujen lakkautusten kuulemisessa kuultiin turhankin usein lauseet "elämme kovia aikoja" ja "opimme virheistämme". HALOO LOHJA! Miksi lasten kustannuksella eletään kovia aikoja? Ei se heidän vika ole, me ja te siellä kaupungilla aikuisina, olemme vastuussa lapsista ja lapsille. Hoitakaa homma!
Opimme virheistämme.... kuljetusasioissa ette ole oppineet näiden vuosien aikana vielä mitään. Kuinka monta virhettä  ja kuinka pahoja virheitä vielä pitää tehdä ennenkuin opitte ja teette jotain vähemmän pieleen?

Mettään menee kokoajan pahemmin. Toivon todella, että opitte.

Aluetoimikunta varoitti keväällä ongelmista ja esitti moneen kertaan huolensa kuljetuksista ja sisäilmastosta. Näköjään kukaan ei kuule.

Odotan vielä tämän päivän, huomenna palaan taas asiaan kaupungin suuntaan (lupasivat olla alkuviikosta minuun yhteydessä kuljetusasioissa. Alkuviikko meni jo). Ehkä ensi viikko menee jo paremmin ja ehkä jopa kaikki saavat kyydin ensi viikolla, ja toivottavasti Ojamon aita olisi ensi viikolla paikallaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti