sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Muutos ei aina ole pahasta

  "The most wasted resource
 today is all the people living
 in our cities and villages.
 There is so much passion
 and know-how, so much of
 everything. It’s not being
used and utilized properly."

Sosiaalisen yrittäjän John Higsonin sanoihin kiteytyy myös tämän päivän kunta-ajattelu ja -toimiminen. Lähidemokratiaa kehitellessä törmää usein muuriin nimeltä byrokratia. Ja muuriin nimeltä tahtotila. Se on näkymätön muuri, sen taakse piiloudutaan ja ollaan kuitenkin näkyvillä.
Aluetoimikunnassa toimiminen on haastavaa ja usein hyvinkin turhauttavaa.
Aluetoimikunnat ovat täynnä hyviä, ajattelevia ja ammattitaitoisia ihmisiä, joiden tieto-taitoa ei käytetä hyödyksi ja se on sääli, sillä moni lopettaa toimimisen, koska ei saa vastakaikua, eikä häntä kuunnella.

Olen aiemminkin todennut sen, kuinka iloinen olen ollut sivistystoimen halusta kuunnella alueen ihmisiä ja ottaa osaa vaikuttajaraadin toimintaan, että saataisiin mahdollisimman hyvä ja kattava selvitys kouluverkosta. Se, jos mikä on ollut esimerkillistä toimintaa lähidemokratian ja kunnan kehityksen hyväksi heti selvitystyön alkumetreillä. Halutaan tehdä ja kehittää yhdessä.

Toivon muidenkin toimialojen seuraavan edelläkäyvää ja ennakkoluulotonta sivistystoimea ja kasvatus- ja opetuslautakuntaa. Se, että kuulee aluetoimikuntia ja vaikuttajaraateja, ei ole keneltäkään luottamushenkilöltä pois. Päinvastoin. Ihmiset arvostavat sitä, että heitä kuullaan ja ihmiset muistavat sen. Lautakunnissa olevat jäsenet ovat äänestettyjä toimeensa. Eikö enää tarvitse kuulla äänestäjiään? Vai onko tämä asia uutena vaikea sisäistää ja vaikea vain ottaa käyttöön. Lohjalla lähidemokratia on nuori, reilu kaksi vuotta on ollut toiminassa ja kehitettävää on paljon. Kehitettävää on asenteissa, käytännöissä ja toimissa. Käytännöt muuttuvat toimiessa, huomataan, jos joku asia ei toimi, niin korjataan. Eikö sen niin pitäisi mennä? Ne on ne asenteet, joita on vaikeampi muuttaa. Muutos ei aina ole pahasta.

Olemme monta ennakkoluulon seinää kaataneet, mutta monta on vielä jäljellä, niin aluetoimikuntien sisällä kuin ulkonakin. Toiminnan kehittyessä ja toimintaa kehittäessä on helppoa arvostella, varsinkaan, jos itse ei ole toimintaa kehittämässä. Nummen aluetoimikunnan kokoukset ovat kaikille avoimia, tervetuloa mukaan! Kaikki keskustelu on hyvästä. Toimintaa eikä aluetta pysty kehittämään vain nurisemalla itsekseen ja/tai mölyämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti