keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Vielä ehtii tehdä paskoja päätöksiä - sehän täällä maalla haisee

Aloitetaan tämä postaus lukiovalituksellani:


Vaatimukset

  1. Vaadin, että valituksenalaisen valtuuston päätöksen täytäntöönpano kielletään
    välipäätöksellä välittömästi.
  2. Vaadin, että päätös kokonaisuudessaan kumotaan lainvastaisena ja virheellisessä
    järjestyksessä syntyneenä. Päätös on tehty Lohjan kaupungin ja Nummi-Pusulan
    kunnan yhdistymissopimuksen vastaisesti.
  3. Vaadin tämän päätöksen kumoamista valituksen johdosta ja lukioasian palauttamista uudelleen käsiteltäväksi niin, että päätökset tehdään oikeassa järjestyksessä ja hyvän hallintotavan mukaisesti.

    Perustelut
    Lohjan kaupunginvaltuuston 09.12.2015 § 165 tekemä päätös Nummi-Pusulan lukion lakkauttamisesta tulee kokonaisuudessaan kumota lainvastaisena ja
    virheellisessä järjestyksessä syntyneenä. Kaupunginvaltuusto on ylittänyt toimivaltansa tehdessään päätöksen lakkauttaa Nummi-Pusulan lukion Lohjan kaupungin ja Nummi-Pusulan kunnan yhdistymissopimuksen vastaisesti. Vaikka lakkautuspäivämäärä on kuntaliitossopimuksen päättymisen jälkeen, on päätös tehty kuntaliitossopimuksen voimassaollessa. Päätös on kuntaliitossopimuksen vastainen, koska kuntaliitoksesta päätettäessä yhteen liittyvät kunnat ovat anoneet ja saaneet valtion tukea liitoksen toimeenpanemiseen nimenomaisesti vakuuttamaa valtion viranomaisille tiettyjen julkisten palvelujen saatavuuden pysyvän määräajan tietyllä tasolla. Tehty päätös pettää annetut sitoumukset. Kaupunginvaltuusto on käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin mihin se on ollut käytettävissä. Lukioasiaa koskeva päätös on perusteiltaan väärä ja ennenaikainen. Lohjan kuntastrategiassa päätettyjä arvoja avoimuudesta, asukaslähtöisyydestä, taloudellisuudesta, yrittäjäystävällisyydestä ja kestävästä kehityksestä, ei ole toteutettu käytännössä.

    Päätöksenteossa ei ole noudatettu hallintolakia eikä kuntalakia. Valmistelu on tehty perustuen virheellisiin ja puutteellisiin tietoihin ja laskelmiin. Päätöksen valmistelu ei ole hyvän hallinnon mukaista eikä päätöksenteossa ole toimittu lainmukaisesti.
    Päätös on ristiriitainen suhteessa Lohjan maankäytön rakenne 2013-2037 kehitysohjelmaan. Kunnan tehtävä on julkisten palvelujen järjestäminen. Tehty päätös on ristiriidassa useiden alueiden käyttöä ohjaavien viranomaispäätösten kanssa eikä sen totuttamiseen liittyvien sosiaalisten vaikutusten arviointia asiassa ole selvitetty.

    Yksityiskohtaisia perusteluja kertyi yhdeksän sivun mittaisesti, joten niitä en laita tähän, jos haluat lukea koko valituksen, laita mulle viestiä, niin voin laittaa sen sinulle meiliin.

    Se, mikä hämmästyttää minua näissä koulujen lakkautushankkeissa ja lukion lakkautuspäätöksessä, on, että eikö oikeasti ajatella kokonaisvaltaisesti ?
    Esimerkiksi ns säästöt, niiden perustuminen ei ole mitenkään selvää, eikä seurantaa säästöjen toteutumisesta ole ikinä tehty eikä tehdä (sehän on turhaa)

    Opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksien vähentäminen ei edistä intoa opiskella, eikä varsinkaan tasa-arvoa opinahjoon pääsemisessä. Säästöjen laskeminen ei edistä opiskelijoiden tulevaisuutta eikä uraa. Säästöjen laskeminen on hyvin yksipuolista, eikä siinä lasketa tulevaisuuden varaan.

    Yksi alueelle hyvin tärkeä, ja moneen kertaan kouluverkkokeskustelussa nostettu asia on kiinteistöjen arvon lasku. Jos koulu lakkautuu tontin/kiinteistön läheltä, on se samantien kiinteistön arvon lasku ja samalla alueen asukasennusteen voi suoralta kädeltä ennustaa, ei tarvitse olla tilastotieteiden nikkari, eiä ruudinkeksijä, että ymmärtää sen, ettei lapsiperheitä kovinkaan montaa ole sille alueelle tulossa, ei ainakaan koulun perässä. Ukkoutuu ja mummoutuu alue. Ja oho, verotulot pienevät. Sama käy lukion lakkautuessa. Ei ehkä niin dramaatisesti, mutta tulee käymään. 

    Joten suurkiitos teille, jotka päätitte lakkauttaa mm minun neljän lapseni mahdollisen tulevan opiskelupaikan. 
    Te juuri päätitte myös sen, että minun kiinteistöni ei ole yhtä arvokas kuin sinun, eikä se ole yhtä arvokas kuin sinä päivänä, kun päätimme muuttaa tänne. 
    Te juuri päätitte myös sen, että vaikka suureen ääneen puhutte tasa-arvoistamisesta, te juuri itseasiassa teitte päinvastoin. 
    Te päätitte juuri, että maalaisen ei ole välttämätön päästä opiskelemaan, te juuri päätitte, että kaikilla ei tarvitse olla mahdollisuutta, varsinkaan, jos ei ole rahaa kuljettamisiin/ vuokriin toisella paikkakunnalla.
    Te juuri päätitte tehdä siitä hieman vaikeampaa.

    Mutta hei, ei se haittaa. Onhan meillä muitakin ongelmia. Tämä niin vähäpätöinen asia, joka koskee vain reuna-alueen saapasjalkamaalaisia, jotka voivat kävellä heinänkorsi suussaan, ovat ihan itse valinneet asua maalla. "mitäs muutitte, siitäs saitte"
    Paitsi, että se ei ole kaikilla enää valinta. Toisilla (suurin osa) elinkeino on kiinni siinä maassa, toisilla suku on asunut paikalla 400 vuotta. Se ei ole enää valinta.
    Lohja on maaseutu ja kaupunki yhdessä. Pitäisi olla. Päättäjätkin hehkuttavat sitä kokoajan. Voisitteko toimia myös sen mukaan?

    Sen sijaan, että järjestetään suojatyöpaikkoja kavereille, tehtäisi oikeita, hyviä päätöksiä. Sen sijaan, että päätetään puolisojen, tuttujen, kavereiden lomautuksista (ettei niitä tule) ja omista eduista, voisiko oikeasti miettiä lastenkin ja nuorten tulevaisuutta? Ja oikeasti tehdä kauaskantoisia tekoja, eikä vain tulipalojen sammuttelua (ei sekään oikein onnaa) 
     
    Lohjan lähidemokratiahankkeen ja nyt lähidemokratian yhtenä tärkeimmistä
    työkaluista on ollut kiertävät valtuustokokoukset ja aluefoorumit, jossa kuntalaiset
    saivat esittää kysymyksiä valtuutetuille. Aluefoorumeja on ollut kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kaupunki on ollut aika vastahakoinen näiden
    järjestämisessä ja nyt näyttää siltä, että kevään tapahtuma taitaa jäädä
    järjestämättä. Eduskuntavaalien aikaan ei ollut tarvetta patistella, ja tuskin tarvitsee
    kuntavaalienkaan aikaan, mutta nyt onkin hetkellinen välivaihe menossa. Vielä ei tarvitse kosiskella ketään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti