maanantai 17. lokakuuta 2016

Paras lääke sisäilmaongelmaan on hyssyttely


Luin tuossa ajankulukseni vanhoja lehtiä ja silmiin pisti se, että nyt kaupungilla yksi jos toinenkin lausuu sisäilmasta, kuinka se on vakava ongelma ja blaablaa. Hieno homma. On todella hyvä, että asiaan on herätty. Mutta onko herätty tarpeeksi?

Mitä te teette asialle?
Lausutaan, puhutaan, kehutaan, miten hienosti on tartuttu asioihin.
Mitä asioille tehdään?
Älkää lässyttäkö, mutta ennen kaikkea, älkää salatko!

"Onpa hyvä, että näistä sisäilma-asioista nyt puhutaan, kun niitä meilläkin pullahtelee esiin nykyään." Täh? Onneksi en juuri juonut kahvia, olisi vastapäätä oleva saanut kuumat kahvit päälleen ja jouduin nielemään kommenttini lisäksi hieman ilmaa kuullessani tämän lausahduksen eräässä kokouksessa. Pullahtelee? Ei ne kyllä mitään yllätyksiä ole.
Edelleenkään. Missä pumpulissa päättävät täällä elelee?
Pullahtelee? 

Palaan jälleen kirjoittamaani http://nummentie.blogspot.fi/2015/12/yllatysten-koulut-oho.html postaukseen, jossa käyn läpi Lohjan koulukiinteistöjen kuntoa. Häpeällinenhän se on.

Näistä ollaan hiljaa edelleen:
  • Risti (rv 1953) 48% ja 45% (rak 1 ja rak 2) 
  • Järnefelt  (rv 1968) 83,23%
  • Perttilä rv 1992 62%
  • LYLL rv 1954  82%. Lyseon sisäilmakorjauksiin on varattu budjettiin rahaa 150 000 euroa. (silläkö niitä ongelmia korjataan? Ainiin, mutta eipä sielläkään mitään ongelmia pitänyt olla)   
Seuraava "yllätys" varmaan on Ristin koulu tai ehkäpä Perttilän koulu, vai olisiko se Järnefeltin koulu (ainiin, mutta siellähän ei ole ongelmaa, paitsi oireilevat lapset).
Vähän ihmettelen Perttilän koulussa kuntoisuusprosentteja ajatellen koulun rakennusvuotta. Pahviako se on? Savea?

Yllä mainitsemassani postauksessa puhun myös siitä, miten Tytyrin koulun tilannetta seurattiin. Monta vuotta. Seurattiin ihan rauhassa. Ei hätäilty, eikä hötkyilty. Seurataanpa, (kokoajan ei ehditty, mutta muodon vuoksi seurataan) sairastaako ne lapset vielä. Juu, sairastaa, mutta seurataan nyt vielä. Oireet voivat johtua mistä vain. Ne voivat tulla kotoakin.

Voisiko tästä mahdollisesti vetää sellaiset johtopäätökset, että ennaltaehkäisy ja ylläpito voisi olla rahaa säästäviä ja kiinteistöjen kuntoon vaikuttavia tekijöitä?
Voisiko ehkä vetää sellaiset johtopäätökset, että kaupungin kannattaisi satsata kiinteistöjen kunnolliseen huoltoon? Teknisellä toimella on nyt paikka parantaa asemiaan ja pyrkiä herättämään luottamusta, tai parantamaan sitä. Periaatteessa, mitä tahansa he tekisivät tällä hetkellä kiinteistöjen hyväksi, on teko parempaan suuntaan.

Ei hyssytellä sisäilmaongelmia, kuten on tehty. Näin on tehty hyvin monen kiinteistön kohdalla. Avoimuus on paras lääke tähänkin. Väärä on se lähtökohta, kun mietitään, että nyt ei ole rahaa korjata. Ollaan hiljaa. Hyssytellään henkilökunta ja asiakkaat, pahimmassa tapauksessa lapset, sairaiksi koko loppuiäkseen. 

Kuulostaapa tutulta, ihan tänä päivänäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti