keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Luodaanko NYT yhteinen Lohja, yhtenäinen Lohja - vai heitetäänkö hukkaan? Hukkajahtia on jatkettu

Tänään, keskiviikkona, 9.12.2015, kaupunginvaltuusto tekee päätöksen Nummi-Pusulan lukion, ainoan toisen asteen opinahjon kymmenien kilometrien säteellä, jatkosta. Tänään kaupunginvaltuusto osoittaa sen, ovatko maaseutukaupungin maaseudun ja kaupungin nuoret tasa-arvoisia. Ja tänään viimeistään tullaan näkemään se, halutaanko kehittää kaupunkiamme, oikeasti, kaikille.

Uskaltaako kukaan olla vielä tänään lasten ja nuorten puolella? Uskalletanko nähdä erheellisten eurojen taakse? Erheellisillä euroilla tarkoitan eroavaisuuksia laskelmissa, eroista, joista kirjoitin edellisessä: http://nummentie.blogspot.fi/2015/12/ei-sammuteta-viela-valoja-saako.html.

Tämä päivä on yksi niistä vedenjakajista, joihin valtuusto kaudellaan on tullut.
Vedenjakaja siinä mielessä, että nähdään, kuinka arvokkaana nuorten opiskelua pidetään ja kuinka arvokkaana heidän tulevaisuuttaan. Tämä päivä tulee näyttämään sen, onko maaseutukaupunki oikeasti maaseutukaupunki. Vai tuleeko kaupungin maaseudusta junttila? Halutaanko nähdä eriarvoisten kaupunki? Tämä päivä näyttää sen, halutaanko oikeasti kehitystä, vai näennäisiä säästöjä? Osataanko katsoa kurjuuden ohi ja nähdäänkö tulevaisuuteen?

Onko oikeasti halua hyödyntää nykyisiä välineitä ja kehittää niitä edelleen? Onko oikeasti halua olla edelläkävijä, vai halutaanko vain rypeä kurjuudessa, valittaa. Nousuun ei ole oikoteitä. Nousuun ei pääse koulutusta kurjistamalla, nuoria rankaisemalla.

Se, että todetaan lukiokoulutuksesta puhuessa, että "en minä nyt tuosta lukiokoulutuksesta, en minäkään ole ylioppilas" on suuressa määrin arvokysymys. Koulutuksen puolustamisessa ei ole kyse siitä, onko itsellä koulutusta, minkälainen se koulutus on, jne. Puolustaja voi olla henkilö, jolla itsellä ei ole koulutusta. Ei se liity millään tavalla siihen, tukeeko itse sitä, että tämän päivän nuori saa mahdollisuuden opiskella.  Kyse on siitä, haluammeko olla sivistyksen kaupunki, koulutuksen kaupunki. Haluammeko tarjota nuorillemme mahdollisuuden saada se koulutus?


Tämän päivän koulutus on aivan erilainen ja me pystymme luomaan lapsille ja nuorille eri mahdollisuudet. Pystyisimme, jos tahtoa olisi. ME luomme tulevaisuuden, jota nuoret tulevat elämään, me luomme sen, yhdessä heidän kanssaan. Ei sössitä nyt.

Nyt olisi upea tilaisuus luoda yhtenäinen, yhteinen Lohja. 

Pojasta polvi paranee, on vanha sananlasku. Emmekö me voisi toimia niin, että auttaisimme sitä toteutumaan? Se ei ole vain nuorten käsissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti