maanantai 2. marraskuuta 2015

Tytyrin koulu, edelleen jokainen päivä on liikaa


Tiistaina, 3.11 on hyvin kauan odotettu tilaisuus Lohjan lyseolla. Tilaisuudessa kerrotaan Tytyrin ja Anttilan koulujen tilanteesta.

Kaupungilta hieno homma, että vihdoin asiat ovat edenneet. Hyvä, että sivistystoimi otti vetovastuun ja härkää sarvista. (vihdoin)


Se siinä on ikävää, että Tytyrin koulun sisäilma-asiat ovat olleet sisäilmaryhmän seurannassa keväästä 2011 alkaen. Koulun tilanteesta on kuitenkin raportoitu epäilyjä ennen vuotta 1996, jolloin onkin tehty kartoitus rakennuksen kosteusrasituksesta ja mikrobitutkimuksia. Tutkimusraportissa on  toimenpidesuosituksia, mutta tietoa niiden tai muiden korjausten tekemisestä ei löytynyt. Muistitiedon mukaan remontointia kuitenkin tehtiin laajasti. Seurantakosteusmittauksia tehty vuonna 2001, eikä kosteutta silloin havaittu.

Vuonna 2011 on aloitettu Tytyrin tilanteen tutkiminen haistelemalla ilmaa. Tutkimuksia suositellaan kolmen kuukauden päästä aloittamisesta. Ilmanpuhdistin tuodaan ja sen paikkaa vaihdellaan, milloin missäkin todetaan huonoa sisäilmaa.

Vuoden päästä aloittamisesta käydään taas haistelemassa ja tutkimassa, mistä voisi johtua huonovointisuus tiloissa. Voisiko se olla peräisin linoleummatosta? Ja koska rehtorin huoneen sisäilma on niin huono, tehdään siitä varasto.
Vuoden aikana seurataan, mutta jos ei ehditä käsittelemään kokouksessa, oletetaan, että tilanne on ennallaan.

Joulukuussa 2012 päätetään, että työsuojeluvaltuutettu käy koululla, koska koululla oireillaan edelleen. Työsuojeluvaltuutettu käy tammikuussa 2013.
Koska joissakin tiloissa kattoikkunat vuotavat, päätetään niitä tiivistää ja kehoitetaan siivoamaan paremmin, ylätasosiivouksiin tulee kiinnittää huomiota. Tytyrin koululle on tehty sisäilmatutkimuksen tutkimussuunnitelma 25.1.2012, millaisia tutkimuksia ja mitkä tilat olisi tarkoituksenmukaista tutkia tarkemmin.

Keväällä 2013 tehdään värikaasututkimus, jolla tutkitaan, miten ilma kiertää ja tarkistetaan huopakaton kunto.

Koulun tilannetta ollaan tarkastettu, tutkittu, mietitty, tutkittu taas, rehtori on ollut usein yhteydessä ja kertonut henkilökunnan oireilusta. On tehty Örebro-oirekysely, ilmanvaihtoa "päivitetty", laitettu laitteita päälle, siirrelty oireiden mukaan ja moitittu siivousta. Sisäilmatutkimukset teetetään ja tutkimustulokset saatu 19.3.2014.

Toukokuussa piti pyytää vielä konsultilta tarkennusta raporttiin, mutta kuukauden päästä huomataan, ettei pyydetykään. Liikuntasali piti remontoida, mutta ei remontoitukaan. Liikuntasalista on laadittu kuntoarvioraportti 31.3.2014 tarveselvitystä ja siitä selviää selkeästi saliosan rakenteelliset puutteet.

Vedotaan siihen, että koulu on yli 50 vuotta vanha (oho), tehtyihin remontit, mm. peruskorjaus vuonna 2000, ja siihen että on vaikea paikallistaa, mistä ongelmat johtuvat, missä tiloissa oireillaan, mistä vika johtuu.

Opettajat oireilevat voimakkaasti, iso osa lapsia oireilee voimakkaasti, vaikka kaikki eivät oireile, kaikki altistuvat. Osa luokista on väistötiloissa. Ja oppilasmäärä kasvaa.

Koulun ilmanvaihdon kerrotaan olleen päällä 24h tammikuusta 2015. Luokkia on korjailtu, ikkunoita tiivistetty, sisäilmaoirekyselyn tuloksia käyty läpi.

Vuoden 2015 alussa on todettu, että sisäilman laatua ja oireilua voidaan pitää tavanomaisesta poikkeavana.

Hetkinen,  verrataanpa hieman kahden eri koulun sisäilmaraportin tuloksia, analyysejä ja aikatauluja:


Koulu 1:

Materiaalinäytteet alkuvuodesta 2015
Näyte 1.
Näytteessä oli niukka mikrobikasvusto. Tulos on tavanomainen.

Näyte 2.
Näytteessä oli runsas mikrobikasvusto. Tulos on poikkeava runsaan mikrobikasvuston ja Aspergillus penicillioidesin runsaan kasvuston vuoksi.  

 
Näyte 3.

Näytteessä oli kohtalainen mikrobikasvusto. Tulos on hieman tavanomaisesta poikkeava.
 
Näyte 4. 

 Näytteessä oli niukka mikrobikasvusto. Tulos on tavanomainen

Näyte 5. 

 Näytteessä oli runsas mikrobikasvusto. Tulos on poikkeava runsaan mikrobikasvuston ja Aspergillus penicillioidesin runsaan kasvuston vuoksi
 
Näyte 6. 

 Näytteessä oli niukka mikrobikasvusto. Tulos on tavanomainen


Eli yksitoista (11) näytettä, joissa kolmessa (3) tavanomaisesta poikkeava löydös, joista kaksi alapohjassa EI LUOKKATILOISSA (eikä sisäilmaan vaikuttava tekijä, jos ilma kulkee oikein)


Koulu 2:

Näyte 2:
Näytteessä oli erittäin runsas mikrobikasvusto kaikilla neljällä kasvualustalla.
Tulos on poikkeava erittäin runsaan mikrobikasvuston ja Penicilliumin ylikasvun vuoksi.

Näyte 3:
Näytteessä oli runsas homekasvusto kahdella kasvualustalle kolmesta. Näytteessä oli erittäin runsas
bakteerikasvusto. Näytteessä esiintyi neljää tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää mikrobilajia yksittäisinä kasvupesäkkeinä. Tulos on poikkeava runsaan homesienikasvuston ja erittäin runsaan bakteerikasvuston sekä usean poikkeavan sienilajin vuoksi. Erittäin runsas bakteeripitoisuus viittaa yleisesti ensisijaisesti siivouksen puutteisiin. Harvoin siivottaville ylätasopinnoille kerääntyy mikrobeja.

Koulussa 2 otettiin näytteitä huomattavasti vähemmän kuin koulussa 1.

Arvatkaas, kumpi koulu on lakkautettu SISÄILMAONGELMAN vuoksi?

Pääsääntöisesti näissä raporteissa puututtiin myös kiinteistöjen siivoukseen ja sen puutteisiin. Mikrobit jäävät pinnoille, joita siivotaan harvoin.

Eihän tämä kenenkään oloa paranna, eikä oloja.  Eikä ainakaan näillä aikatauluilla.
On myös todettu, että Tytyrin koulu on niin iso, että ongelmiin pitää pureutua kunnolla, eikä saa tehdä hätiköiden, ongelmien juuri tulee tutkia ja löytää lähde. No ei ole hätiköity.
Vuodesta 1996 on koulun ovista kulkenut varovaisen arviointini mukaan noin 3 000 lasta näiden tänä päivänä olevien 297 lapsen lisäksi. Ja suuntana yleensä on ollut Anttilan koulu.

Entä Anttila?

Anttilan tilannetta on seurattu vuodesta 2013, vaikka vuodesta 2002 on löydetty ensimmäiset merkit riittämättömästä ilmanvaihdosta. Vuonna 2013 on todettu, että ilmanvaihto on riittämätön, opettajat oireilevat, jopa iho-oirein. Talvella vuonna 2015 oppilaita on vaihtanut koulua oireilun vuoksi, luokkatioja poistettu käytöstä 5 opettajaa kuudesta oireilee.
Sateella seinä kastuu ja kostuttaa villan. (hei haloo)
Kesällä 2015 on tehty toimenpiteitä, pyritty parantamaan vedeneristystä. Eikä se riitä.

Mä tiedän, mitä pitäisi odottaa huomiselta. Olisin odottanut sitä jo viimeistään viime helmikuussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti