maanantai 1. helmikuuta 2016

Koululaisten koulumatka, sisäilmaongelmat ja lehden panostus koululaisten turvalliseen koulutiehen - Länsi-Uusimaa rocks!

Alkaa ikä varmaan painaa (tätä kirjoittaessani on syntymäpäiväni), sillä kiukuttaa vaan koko ajan.
Kouluasiathan painavat mieltä. Nimenomaan se, miten lasten asioita on hoidettu. Lapset ovat sairaissa tiloissa töissä, koulumatkat ja niiden turvallisuudesta huolehtiminen on luokkaa
"Työryhmä haluaa tuoda esille, että huoltajien tulisi huomioida asuinpaikan sijainnin mukaan myös koulureitit. Lohjalla on paljon yksityisteitä ja sitä vastaavia, valaisemattomia, kapeita ja mutkaisia teitä, joita ei voida kuitenkaan määritellä vaarallisiksi kouluteiksi. Näillä teillä oppilaat usein joutuvat kulkemaan koulumatkansa joko kokonaan, tai ainakin yhteisille hakupaikolle. " (niin, että oma vika, mitäs asutte metsässä/pellolla/periferiassa)
Koko maassa ruvetaan heräämään sisäilmaongelmaan, tilat alkavat olemaan siinä iässä, että huomataan, että pieleen meni rakennusvaiheessa. Mutta ollaan hiljaa siitä. Jos me ei kerrota kellekään, ei tarvitse maksaa. Ja jos ei rakennusvaiheessa mennyt pieleen, menee kiinteistön ylläpidossa ja huollossa, kun ollaan haluttu säästää rahaa, eikä pidetty niin huolta. Mutta ei puhuta siitäkään. shh. Joku voi suuttua, se voi maksaa rahaa. shh.

Nummen yläkoulu on odottanut jo vuosia peruskorjausta, niin on moni muukin.
Korjattavia kouluja on muitakin, mm
  • Rauhala
  • Järnefelt
  • Risti
  • Ojamo
Onneksi sentään yllätykset Anttila ja Tytyri saavat korjauksensa. Paitsi että sekin tekopyhyyttä tirskuva remontti. Ottaa kyllä päähän.

Tytyrin ja Anttilan tila EI OLE TULLUT YLLÄTYKSENÄ!

Paitsi niille, jotka eivät ole lukeneet muistioita, sisäilmaraportteja, henkilökunnan huomautuksia, pyyntöjä tehdä jotain, vuosien ajalta. SEURATAAN, seurataan.

Tämä on varmaan vähän tylsää lukea jatkuvasti siitä, kun paasaan yllätyksettömyydestä, mutta kun se ei tunnu menevän perille.

Luonnollisesti tärkeintä on se, että koululaiset pääsevät väistöön ja että koulut laitetaan kuntoon. Mutta tämän kaiken olisi voinut tehdä jo ajat sitten.
Turhaa sanoa, että Tytyri on yllättänyt. Jos et ole lukenut vuoden 2014 sisäilmaraporttia, niin silloin voit tulla sanomaan (ehkä) että tuli yllätyksenä. Mutta jos olet ollut asemassa tai virassa, jossa sinun olisi pitänyt lukea se, niin shame on you.

Turhaa on myös sanoa, että Anttilan huono kunto on tullut yllätyksenä.
Jos olisit lukenut Anttilasta tehtyjä kuntoraportteja, ei yllätys pitäisi olla ainakaan niin iso, mitä siitä on sanottu.
Jos koulun seinistä tulee vesi sisään, kuinka voi tulla yllätyksenä, että koulu mätänee?

Voisiko nyt joku ottaa ystävällisesti järjen käteen, miettiä ja tehdä jotain oikeasti järkevää ja pitkällä tähtäimellä fiksua?
Kuten
  •  rakentaa oikeaan paikkaan? Ei veto-ojan päälle.
  • rakentaa suunnitelmallisesti ajatellen sadan vuoden päähän, ei kymmenen vauoden päähän (10 vuoden suunnitelma EI ole pitkäjänteistä suunnittelua) 
  •  ajatella kokonaisuutta, koululaisen kannalta
  • ajatella, että alakoulusta mennään yläkouluun
  • koululaisella yleensä koulu-ura jatkuu opiskeluna toisella asteella
  • sisäilmaston kunto vaikuttaa terveyteen ja oppimistuloksiin
  • maaseutukaupunki = maaseutu ja kaupunki yhdessä, ei pelkkä asuttu keskusta ja autio maaseutu
Se, mikä on todella hieno juttu, on, että Tytyrin koulun väistösuunnitelma on olemassa ja toteutusvaiheessa (vihdoin).
Lapset tuntuvat todella oikeasti pääsevän terveeseen kouluun! Huraa sille! Se on upeaa! Pääsevät lapset terveeseen oppimisympäristöön, joka on siis heidän perusoikeutensa.

Ja tässä tulee esityiskiitos vielä Länsi-Uusimaa-lehdelle ja vanhempainyhdistykselle, jotka tekevät yhteistyötä autoilijoiden muistuttamisesta siitä, että pieniä koululaisia on pian aamuruuhkassa hyvin paljon enemmän liikenteessä kuin ennen. L-U esittelee tytyriläisten koulumatkan kulkureitin keskustan läpi Nummentaustalle ja Ojaniittuun. 
Muistutellaan kaupunkilaisia ajamaan ihmisiksi ja katsomaan entistä tarkemmin ympärilleen. Tästä kumarrus L-U:lle ja vanhempainyhdistykselle. Hieno homma!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti