torstai 28. tammikuuta 2016

Nummen yläkoulun sisäilmaa voisi haistella taas

On hyvä, että Oilaannummen hankesuunnitelma etenee, sillä siihen kuuluva Nummen yläkoulu on odottanut vuosia peruskorjausta.
Saimme aluetoimikunnan kokousta varten suunnitelmien kuvat käyttöömme, tästä tulee kyllä kiittää ao projektipäällikköä! Mahtavaa, että saimme tutustua niihin ja vielä kommentoidakin. On todella hyvä, että asukkaat pääsevät melko alkuvaiheessa mukaan. Kaikki pääsevät vähemmällä marisemisella ja asukkailta/käyttäjiltä saattaa tulla hyviäkin huomioita, jotka helpottavat suunnittelijoiden ja rakentajien työtä.

Sitä mietimme, että piirustuksissa on mainittu nuorisotila/iltistoiminta, onko suunnitteilla siirtää iltistoiminta sinne? Nythän iltistoiminta on ns Tähtitalossa. Nummen opistotalon kuntoisuusprosentti on 44%. Onko Tähtitalon kuntoisuus samaa luokkaa, sitä nimittäin ei erikseen löydy kaupungin kiinteistöjen kuntoisuuslistalta. Onko mahdollisesti sen vuoksi pohdittu iltistoiminnan siirtoa nuorisotilaan yläkoululle? Onko näille rakennuksille (opistotalo ja tähtitalo) mitään pitkän tähtäimen suunnitelmia? -Mitä on hankesuunnittelussa huomioidut sisäiset ja ulkoiset uhkatekijät??
Varmasti on mietitty näitäkin asioita, mutta toivomme nämä vielä huomioitavan.
 
Koululaisemme todella kaipaa liikuntasalia, joten odotamme sitä innolla. Tosin mietimme sitä, että piirustuksiin on lisätty käytävätilaa 130 m2. Voisiko näille käytäväneliöille olla muutakin käyttöä?
Tämä muuten niin käytännöllinen ja hyvä idea käytävästä koulun ja liikuntasalin välissä, on sijaintina ehkä vähän korjattava, sillä se sijaitsee montussa. Mäen juurella, johon valuu kaikki vesi. Toki tekniikka varmasti on järjestetty hienosti ja rakennusteknisesti tämän voi ohittaa salaojituksilla yms, mutta huomioonotettava seikka.

On upeaa, että koulumme hankesuunnitelma etenee ja peruskorjaus oikeasti (?) tulee, yläkoulumme ON todellakin sen tarpeessa. Mutta, tällä hetkellä suunnitellaan erillään yläkoulusuunnittelusta ja työryhmästä Oilaannummen yhtenäiskoulua. Voisiko näitä ihan oikeasti miettiä samaan aikaan, edes osittain sama porukka?


Mutta ennen kaikkea, Nummen yläkoulu on peruskorjauksen tarpeessa. mm. joululoman aikana oli ikkuna auennut ja tämän vuoksi putkivaurioita. Putkiremontteja on talossa tehty useita.
Vuoden 2010 sisäilmaraportin mukaan esimerkiksi kuvataideluokassa (näyte 6) näytteessä esiintyi kolmea tyypillisesti kosteissa oloissa viihtyvää sienilajia, joista kaksi on mahdollisesti toksiinituottajia. Lisäksi näytteessä esiintyi sädesientä merkittävästi runsaammin kuin ulkoilman vertailunäytteessä. Pitoisuus ylittää asumisterveysohjeen raja-arvon (10kpl).

Ruokalan näytteet olivat huolestuttavammat, mutta niitä on korjailtu pienellä pintaremontilla, joten niiden kanssa pystymme elämään (ehkä) hetken vielä.
Vaikkakin ruokalan komeron lattian tojax-levyeristeessä esiintyi sieni-itiöitä runsaasti. (viittä eri lajia, joista 4 mahdollisia toksiinituottajia). Tulokset viittaavat kosteus- ja homevaurioon tutkitussa materiaalissa.

Se pitää sanoa, että vuonna 2010 on tehty hyviä tutkimuksia koulussamme. On otettu paljon näytteitä ja niitä on tutkittu. Toimepiteitäkin, pieniä pinnallisia on tehty, jotta arki rullaisi vähän helpommin. Mutta pienellä pintaremontilla ei ongelmista pääse eroon.

Toivomme, että peruskorjausta ei enää viivytetä yhtään ja että hyvät suunnitelmat, pienen hienosäädön jälkeen, tulevat toteutumaan.
Oinolan alakoulun kuntoisuusprosentit ovat laskeneet, ollen viimeisimmässä kuntoisuusluokituksessa 78%. Hyvässä rajassa mennään. Tämä luokitus on tehty ennen pieniä korjauksia kesällä ja ennen Hyrsylän lasten siirtoa Oinolaan. Olettaa voi, että kuntoisuus laskee vielä, nyt nopeammin. Tähän varmasti tullaan ottamaan kantaa myös Oilaannummea kokonaisuutena mietittäessä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti