torstai 4. kesäkuuta 2015

Hyrsylän, Neitsytlinnan, Oinolan, Ojamon ja Tytyrin koulujen vanhemmille mietittävää

Kasvatus- ja opetuslautakunta kokousti eilen, 3.6.2015 ja esityslistalla olivat Hyrsylän ja Neitsytlinnan koulujen toimintojen siirtämiset sekä lakkautuset.

Hyrsylän koulun vanhemmat yhdessä Nummen aluetoimikunnan kanssa tekivät kasvatus- ja opetuslautakunnan kokoukseen asianomaisiin esityslistan kohtiin kannanotot, joissa kyseenalaistamme päätösesitykset niiltä osin, kun päätösesitysten perusteet eivät esityslistasta tai liitteistä selviä.

Viranhaltijat ovat perustelleet kantaansa terveysriskillä, mutta terveystarkastaja ja toisaalle siirtynyt ympäristöterveyspäällikkö molemmat ovat kuluneen vuoden aikana todenneet, ettei Hyrsylän koulussa ole terveyshaittaa ja sillä perusteella ei koulua tarvitse sulkea.

Sulkemis- tai jatkamispäätöksen aika olisi ollut syksyllä tasa-arvoisesti kaikkien koulujen kanssa yhdessä - ajallisesti siis noin 4 kuukauden kuluttua.

Hyrsylän koulun kanssa tätä painia on käyty joulusta lähtien, olemme ollet yhteydessä kaupungin viranhaltijoihin, luottamushenkilöihin aina uudestaan ja uudestaan. Olemme tutkineet ja tehneet vastineita, puhuneet ja puhuneet. Tämän kevään aikana on Neitsytlinnan koulun tilanne tullut samaksi. Neitsytlinnan kanssa on painittu, tehty kannanottoja, tutkittu, tehty vastineita, oltu yhteydessä viranhaltijoihin ja luottamushenkilöihin, puhuttu ja puhuttu.



Kokouksen esityslistalla oli myös Roution elementtien siirto Ojamon koululle, jolloin Neitsytlinnan oppilaat voidaan siirtää Ojamolle. Osa Neitsytlinnan oppilaista olisi kuitenkin siirtymässä Tytyriin.
Ja Tytyrin koulu on kipeästi korjauksen tarpeessa. Koulun katossa on asbestia ja purukutöiden aikana eivät saisi lapset eikä henkilökunta olla koulun tiloissa. Kapselointi suojaa vähän, mutta ei tarpeeksi.
 
Esityslistassa on myös kerrottu, että jos tilaelementit siirretään muualle kuin Ojamolle, kustannukset olisivat 25 000-50 000 € enemmän.
Kaupungin linjauksen mukaan tilojen tulisi olla maksimaalisesti käytössä. Jos tilaelementit sijoitetaan Ojamolle ja osa Neitsytinnan lapsista siirtyykin Tytyriin, ei Ojamon tilaelementit tule olemaan vanhempien mukaan maksimaalisessa käytössä.

Jos/kun Tytyrin korjaukset aloitetaan, tulee Tytyrissä olemaan suuri tarve väistötiloille. Tuleeko kaupungin ottaa lisää tilaelementtejä, vai pärjätäänkö näillä nykyisillä? Tuleeko tehdä uusia hankintoja? Kuinka kalliiksi se tulee? Paljonko laitetaan hintaa lasten terveydelle?

Onneksi Tytyrin suhteen ollaan aloitettu tarveselvitys. Tutkitaan kunnolla, missä on korjattavaa, missä vika piilee, mutta se on aikaa vievää.



Tuen vanhempia, jos halutaan lähteä valittamaan , mutta Hyrsylän ja Neitsytlinnan koulujen suhteen tulisi nyt miettiä, haluammeko me vanhemmat valittaa, jolloin päätös siirtyy, saattaa ehkä muuttuakin, mutta päätökset lautakunnassa olivat yksimielisiä, joten hieman epäilen sitä, vai sopeudummeko ja pyrimme tukemaan lapsiamme ja alamme puhua positiivisella asenteella vastaanottavasta koulusta?


Valtuusto tulee käsittelemään koulujen lakkautuksia todennäköisesti syys-lokakussa, mutta lapset on jo siirretty elokuussa. Kuka valtuutettu enää siinä vaiheessa haluaa tehdä päätöksen takaisin siirtämisestä, kun tilanne on jo vakautettu ja lapset ovat jo sopeutuneet uuteen kouluun?

Oinolan koulun vanhempana (Hyrsylän lasten vastaanottava koulu) aion puhua positiivisesti mahdollisesta muutoksesta ja mahdollisista uusista luokkakavereista. Ja koska Hyrsylän lapsilla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua Oinolan kouluun, Nummen aluetoimikunnan puheenjohtajana aion toimia aktiivisesti sen suhteen, että saisimme yhteisen tutustumispäivän ennen koulujen alkua, vaikka elokuussa, esimerkiksi perinteisten pihaleikkien teemalla.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti